Frankrijk krijgt betaalradio via de ether

Frankrijk krijgt binnen enkele jaren betaalradio via de ether. Mediaregulator CSA heeft Onde Numérique hiervoor een vergunning gegeven. Het bedrijf gaat mobiele satellietradio in combinatie met aardse steunzenders op de L-band inzetten. Het is de bedoeling dat er 64 radiostations aangeboden gaan worden, waarvan het grootste deel reclamevrij.

Betaalradio via de ether is niet nieuw. In de Verenigde Staten en Canada biedt Sirius XM al meer dan 100 radiokanalen tegen betaling aan. De kracht zit hem vooral in het aanbieden van exclusieve radiokanalen. Zo is onder meer shockjock Howard Stern via Sirius XM te beluisteren. Maar ook alle sportwedstrijden zijn zo te beluisteren, terwijl via gratis FM/AM radio in de VS alleen de wedstrijden van de lokale teams te volgen zijn.


Sirius XM maakt gebruik van mobiele satellietradio in combinatie met aardse steunzenders. Door dit hybride systeem is er geen schotel nodig voor ontvangst en is ook ontvangst in de auto mogelijk. Inmiddels heeft Sirius XM al ruim 23 miljoen abonnees.


In Europa staat betaalradio via de ether nog in de kinderschoenen. In 2006 kondigde het Spaanse Ondas Media aan in 2010 te gaan starten met betaalradio via de ether in Europa. Er werd zelfs een samenwerking met Talpa aangekondigd. Vooralsnog is er weinig van deze plannen terechtgekomen.


Frankrijk krijgt nu alsnog betaalradio via de ether. Mediaregulator CSA startte eind 2011 de procedure voor het verdelen van capaciteit op de L-band. Deze capaciteit zou worden verdeeld middels een vergelijkende toets. In totaal kwamen er twee inschrijvingen binnen: Onde Numérique en Médiamobile, een samenwerking tussen zenderexploitant TDF, Renault en tolwegexploitant Vinci.


De CSA heeft besloten om de licentie te geven aan Onde Numérique. Het bedrijf heeft plannen om 64 radiokanalen aan te bieden. Onde Numérique en Lagardère dochter Metta gaan samen negen gepresenteerde kanalen produceren. Deze kanalen gaan onder meer programma’s over reizen, literatuur, vrouwen, mannen, kinderen en sport uitzenden. Daarnaast komen er 43 reclamevrije muziekstations.


Naast exclusieve kanalen zullen er ook bestaande FM-radiostations te ontvangen zijn, zoals France Inter, France Culture, France Musique, FIP, le mouv' en France Bleu. Ook Europe 1, Oui FM en Radio Classique zullen via het pakket van Onde Numérique te ontvangen zijn, maar in tegenstelling tot op FM, geheel reclamevrij. Daarnaast is ruimte gereserveerd voor het radiokanaal van Euronews en het geluid van de televisiezender BFM TV.


Het netwerk van Onde Numérique bestaat uit 140 aardse zenders op de L-band in combinatie met mobiele satellietradio. Hiervoor heeft het bedrijf een contract gesloten met SES/Eutelsat Joint Venture Solaris Mobile. Het is de bedoeling dat eind 2013 met de uitrol gestart wordt en medio 2014 landelijke dekking bereikt wordt. Een abonnement gaat tussen de 5 en 10 euro per maand kosten. [RS/Radio.NL]