De Britse omroep BBC heeft een schikking getroffen met politicus Alistair McAlpine, zo meldt BBN en de advocaat van McAlpine. De politicus werd in een uitzending van Newsnight ten onrechte beschuldigd van pedofilie. McAlpine krijgt een schadevergoeding van 185 duizend pond. "Ik ben verheugd dat we een snelle en eerlijke schikking met de BBC hebben kunnen treffen", zei McAlpine.

"We willen nu schikkingen gaan treffen met andere organisaties die lasterlijke uitlatingen hebben gepubliceerd en met mensen die mij op Twitter te schande hebben gemaakt."


De politicus verklaarde dat de reputatieschade die het bericht in Newsnight heeft aangericht niet te herstellen is. "Het kan tot een zeker punt worden hersteld, maar er is een verschrikkelijk Brits gezegde: waar rook is is vuur. Mensen zullen zeggen: 'Hij lijkt onschuldig, maar...'"


De ophef die de uitzending veroorzaakte, heeft ertoe geleid dat de algemeen directeur van de BBC, George Entwistle, opstapte. Na een onderzoek werd geconcludeerd dat de medewerkers van Newsnight de beschuldiging aan het adres van McAlpine niet hebben gecontroleerd. "Ze hadden me moeten bellen en ik had ze dan precies gezegd, waar ze later zelf achter zouden komen: dat het complete onzin was", aldus McAlpine. [Novum/AP/Radio.NL]