Luttele weken na de lancering blijken de verkopen van Windows 8 – het nieuwe OS voor pc’s en tablets – ‘ver onder Microsofts eigen verwachtingen’ te liggen. Microsoft zou de pc fabrikanten de schuld geven.

Dat althans schrijft Microsoft-expert Paul Thorrott, nieuwsredacteur van Windows IT Pro, die zich zegt te baseren op bronnen binnen het bedrijf zelf.

De eerste weken heeft Microsoft volgens eigen opgaven 4 miljoen exemplaren verkocht.. Daarna moeten de verkopen vervolgens alsnog in elkaar gezakt zijn. Microsoft schijnt zelf de oorzaak te leggen bij pc-fabrikanten die afgezien van notebooks nog maar weinig Windows 8-producten hebben gelanceerd.

Microsoft had zich geen slechter moment kunnen wensen om Windows 8 te introduceren. Pc-fabrikanten hebben het door de crisis moeilijk. In West Europa zijn volgens Gartner in het derde kwartaal van 2012 in totaal 13,6 miljoen computers verkocht, een daling van 15,4 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De Amerikaanse computerfabrikant Dell heeft in het derde kwartaal de winst bijna zien halveren tot 475 miljoen dollar.

Er waren al eerder indicaties dat de belangstelling voor Microsoft eigen tablet Surface – verkrijgbaar in de VS en een aantal Europese steden – tegenvalt. CEO Steve Ballmer moest afgelopen week toegeven dat de tablets niet bepaald als broodjes over de toonbank vliegen. Thorrott legt de oorzaak zelf ook bij de verwarring over wat het OS nu precies op tablets kan.

Bij fabrikanten bestaat zichtbare ergernis over het feit dat Microsoft tegenwoordig de markt beconcurreert met eigen hardwareproducten. HP’s hoofd van de pc-divisie Todd Bradley betitelde Surface afgelopen week als een ‘onding’. Bradley verwacht ook niet dat aanraakschermen op afzienbare termijn de pc-markt gaan domineren.

De tegenvallende verkopen lijken aan te sluiten bij onderzoeken die aangeven dat consumenten voorlopig geen haast hebben met Windows 8. Maar 9 procent van ondervraagden in een enquête van Avast geeft aan een nieuwe computer van Windows 8 te willen kopen. Zeventig procent blijft bij Windows 7. Dat ligt niet aan de onbekendheid met Windows 8. Die is onder Windows gebruikers in de VS relatief hoog.

Het bedrijfsleven – doorgaans toch al niet vlot met de adoptie van nieuwe Windows versies – is nog minder enthousiast. De belangstelling voor Windows 7 was drie jaar geleden twee keer zo groot als nu voor Windows 8. Maar een kwart van de belangrijkste IT beslissers in een onderzoek van Forrester zegt een overstap naar Windows 8 te overwegen, maar niet op de korte termijn. Slechts vier procent gaat komend jaar over op Windows 8. Er zijn vooral zorgen over de drastisch veranderde gebruikersinterface.

Het plotselinge vertrek van Windows boegbeeld Steve Sinofsky afgelopen heeft het vertrouwen allerminst versterkt. Die probeerde toch vooral de suggestie te wekken dat hij uit eigen beweging was opgestapt, terwijl bronnen wezen op interne conflicten. Sinofsky werd gezien als de gedoodverfde opvolger van Steve Ballmer.