Netwerkbedrijf Cisco legt 1,2 miljard dollar op tafel om Meraki te kopen, een bedrijf dat ‘WiFi networking met cloud management’ levert. Google is een van de verkopende aandeelhouders.

De overname is bedoeld om Cisco’s strategische koers te verleggen, waarbij het van een pure hardwareleverancier zich meer wil tonen als software- c.q. cloudbedrijf.

Meraki van Boston maar nu uit San Francisco wordt onderdeel van dat transitieproces. Cisco vormt namelijk een Cloud Networking Group, een nieuwe divisie. Meraki’s cloudbenadering, exploitatie- en distributiemodel moeten het voorbeeld voor anderen initiatieven in die groep vormen.

De nieuwe loot aan Cisco’s stam heeft zo’n tienduizend klanten.

Google was een van de eerste investeerders in Meraki. In 2006 nam het samen met een aantal particulieren een belang in het WiF-bedrijf. Hoeveel procent van de aandelen de zoekmachine kocht, is niet bekend. Hoeveel het nu verdient met de verkoop is evenmin duidelijk. Andere verkopen aandeelhouders zijn DAG Ventures en Sequoia Capital. Meraki haalde vier rondes tachtig miljoen dollar op.