Het uitgesteld kijken via het tv-toestel neemt toe ten koste van het kijken via internet. Dat vertelde Bas de Vos van de Stichting Kijkonderzoek zaterdag op het 10-jarig jubileum van Kabelraden.nl.

Het percentage uitgesteld kijken binnen zeven dagen is in 2011 gegroeid van 2,1 procent naar 2,9 procent van de totale kijktijd, een toename van bijna 40 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Het via internet opvragen van televisieprogrammaís bleef ook in 2011 toenemen. Het aantal opvraagde streams van televisieprogrammaís van de NPO, RTL Nederland en de SBS Groep steeg van 159,4 miljoen in 2010 naar 232,8 miljoen in 2011.

Dit jaar signaleert de Stichting Kijkeronderzoek een andere trend. Uitgesteld kijken verplaatst zich weer naar het tv-toestel. Volgens De Vos komt dat door nieuwe technische mogelijkheden in decoders van kabelaars of in televisies zelf. Zo bieden veel Smart TVís via apps de mogelijkheden om programmaís via apps terug te kijken.

Uitgesteld Kijken als zodanig blijft populair, niet alleen in Nederland. In BelgiŽ kijken zo langzamerhand bijna evenveel kijkers live als uitgesteld naar series als Clan, Aspe en Code 37. Voor de commerciŽle zenders is dat slecht nieuws: iets meer dan tahctig procent van de mensen die uitgesteld naar een programma kijken, spoelen de reclame door.