TV-zenders willen analoog blijven uitzenden


De meest bekeken tv-zenders van Nederland willen zolang er nog analoge kijkers zijn ook daadwerkelijk analoog te bekijken blijven. Het gaat hierbij onder meer om de RTL-zenders.

Dat blijkt uit uitspraken die John de Jong – hoofd distributie bij RTL Nederland – tijdens een bijeenkomst waar Kabelraden.nl haar tienjarig jubileum vierde. Volgens De Jong vindt RTL Nederland de komende jaren analoge televisie nog belangrijk. De reden hiervoor is dat RTL Nederland voor haar tv-zenders een maximaal bereik belangrijk vindt.

Tachtig procent kijkt digitaal
Uit een recent onderzoek van de NMa bleek dat tachtig procent van de Nederlandse huishoudens naar digitale televisie kijkt. Het gaat hierbij dan wel om het kijken via de primaire televisie in het huishoudens. In de meeste gevallen gaat het hier dan om de televisie in de huiskamer. Een groot deel van het aantal huishoudens dat digitaal kijkt, gebruikt analoge televisie nog wel in de slaapkamer. Mede hierdoor is het vooral voor commerciële tv-zenders belangrijk om de komende jaren nog analoog op de grootste Nederlandse kabelnetten beschikbaar te blijven.


Deel kabel voorlopig analoog
Mede hierdoor is de kans groot dat analoge televisie de komende jaren op de kabelnetwerken van UPC en Ziggo nog niet verdwijnt. Wel is het aannemelijk dat het aantal analoge tv-kanalen stapsgewijs tot het wettelijke minimum aantal van vijftien wordt teruggebracht. Er is dan waarschijnlijk alleen plek voor de best bekeken tv-kanalen van Nederland. Om deze manier blijven deze in slaapkamers waar analoge televisie gebruikt wordt op het beeldscherm te bekijken.


Hergebruik oude digitale ontvangers
Een breder gebruik van digitale televisie in slaapkamers wordt echter ook verwacht. Nu in steeds meer televisie ingebouwde digitale tv-tuners voor Digitenne, kabel en satelliet standaard geplaatst worden, wordt de oude digitale tv-decoder in slaapkamers gebruikt. Dat geldt ook voor huisgezinnen waar men de digitale tv-decoder in de huiskamer voor een nieuw exemplaar heeft vervangen.


Geschreven door: Jarco Kriek