Facebook wordt heel veel gebruikt voor sociale acties, om evenementen aan te kondigen… En daar horen commentaren bij. Dat gaat veel verder dan een "like". Het gaat om echte commentaren die vaak tot verhitte discussies leiden.

Maar die discussies gaan meestal alle richtingen uit. Er is immers geen systeem om op een bepaalde post te reageren. Met andere woorden: alles loopt vlak, op dezelfde lijn, er zijn geen "threads" te zien, geen conversaties. Een grote hinderpaal.

Facebook wil dat nu veranderen en test momenteel een systeem waarbij die commentaren toch netjes in conversaties weergegeven worden. Wat heel positief is. Maar dan verknoeit men het weer door er iets extra aan toe te voegen. De threads worden bekeken en gesorteerd door middel van een algoritme, waardoor het commentaar dat het meeste engagement losmaakt, bovenaan komt te staan.

Dat is handig is voor pagina's met veel commentaren, zoals die van bedrijven of merken. Maar voor de pagina's van Jan Modaal is een chronologische rangschikking toch het meest logische? Een ander systeem, dat bijvoorbeeld bij Reddit gebruikt wordt, lijkt een iets beter compromis. Gebruikers kunnen een bepaal commentaar naar boven of beneden in de ranglijst stemmen.

Het gekke is dat de Facebook plug-in, die men op de eigen reguliere website kan zetten om er Facebook commentaren te plaatsen, de conversaties, de threads in de commentaren al wčl hadden, sinds maart 2011. Dat Facebook deze optie nog niet eerder doorgetrokken had naar de eigen pagina's, is dan ook verwonderlijk.