Nederlandse wachtwoorden makkelijk te kraken

De helft van de Nederlanders gebruikt wachtwoorden die gemakkelijk te kraken zijn. Voor de hand liggende wachtwoorden blijven populair, zoals de eigen naam, naam van de kinderen of huisdieren of een bijzondere datum. Dat blijkt uit onderzoek van MeMo2 in opdracht van Digibewust.

Twee derde gebruikt één wachtwoord voor meerdere sites en bijna een derde verandert nooit van wachtwoord. De jaarlijkse top 25 slechtste wachtwoorden wordt al aangevoerd door ‘password’ en ‘123456’. Ook in Nederland worden wachtwoorden als ‘wachtwoord’, ‘welkom’ en zelfs ‘123’ veel gebruikt.

Hoe veilig is jouw wachtwoord?

Deze week is Digibewust begonnen met de campagne ‘Je wachtwoord: maak het niet te makkelijk’, om mensen bewust te maken van het feit dat simpele wachtwoorden ook heel simpel te kraken zijn. Sterke wachtwoorden bevatten een combinatie van (hoofd)letters, getallen en bijzondere tekens en bestaan uit minimaal 8 tekens. Op de website van Digibewust staan meer concrete tips over hoe accounts te beveiligen zijn en kun je zien hoe veilig jouw wachtwoord is.