RTL 4 wil entertainment op late avond

RTL 4 zoekt nog altijd druk naar een programma dat op de late avond van de zender in de voetsporen kan treden van Barend & Van Dorp. Er wordt vooral gedacht in de entertainmenthoek. Dat vertelt RTL-baas Erland Galjaard op BNR. Al jaren sluit RTL 4 haar avond af met een allegaartje van buitenlands drama, Vlaams reality en programma’s over sekstherapie. “Wij zijn vrij actief op zoek naar wat we om half elf kunnen doen, om de avond goed af te maken op RTL 4“, aldus Galjaard.Toch is het vinden van een opvolger moeilijk, bekent hij. “Ik zou hem niet zo goed kunnen vinden. Als je dan denkt aan Barend & Van Dorp en Pauw & Witteman, dan wordt het wel lastig, moeten we na vier, vijf jaar concluderen.”

Het lijkt erop dat Nederland 1 juist talent genoeg heeft om het gat dat Pauw & Witteman in de toekomst achterlaat, te vullen. “Er is daar talent genoeg om dat tijdslot over te nemen, zij het in de vorm van Matthijs van Nieuwkerk of Eva Jinek.”

Galjaard hoopte Van Nieuwkerk ooit te strikken voor zijn late night-slot, maar dat is niet gelukt. “Volgens mij is het heel duidelijk nu. Het is hem laatst ook weer eens gevraagd, meen ik, tijdens het Televizier-gala. Dat vind ik ook mooi. Het wordt helemaal uitgerold met DWDD University en DWDD Recordings. Ik snap ook wel dat je daar blijft dan.”

RTL 4 moet in elk geval niet Pauw & Witteman nadoen, weet de tv-baas. “Wij moeten een andere richting zoeken. Ik geloof er niet in dat we een nieuwsachtig programma op die manier moeten maken, zoals Barend en Van Dorp. Dat waren twee unieke mannen. Wij zullen het in een andere richting moeten zoeken.”

“Het zal wellicht ook discussie zijn, want dat hoort bij de late avond, maar dan minder in de nieuwshoek, maar meer in de entertainmenthoek. Om de doodeenvoudige reden dat Nieuwsuur tussen tien en elf ook al geweldig scoort.”

Hoe dat eruit zou moeten zien, weet Galjaard na al die jaren ook nog niet. “We hebben wel eens gedagdroomd over comedy of geweldige stand up, maar dat is op dagelijkse basis bijna niet te doen.”