Voor de eerste keer gebruiken de Europese TV zenders The World Television Day als gelegenheid om de waarden van TV als medium, inclusief haar verschillende sociale rollen, te reflecteren. In 1996 heeft de Verenigde Naties 21 november uitgeroepen tot de World Television Day.

De Europese brancheverenigingen EGTA en ACT vestigen de aandacht op de rol van de televisie in de communicatie over belangrijke internationale kwesties, de relevantie ervan voor de wereldeconomie en haar bijdrage aan de sociale en culturele ontwikkeling. Speciaal voor deze gelegenheid is een website ontwikkeld met testimonials en quotes van bekende wereld burgers zoals Neelie Kroes, Roger Federer, Lech Walesa, Nelson Mandela, Kofi Annan en Michael Schumacher.


Neelie Kroes, vicevoorzitter van de Europese Commissie, zei over deze gelegenheid: "Televisie is nog steeds de manier om de meeste burgers te bereiken, tegen ze te praten en met hen te praten over hoe de Europese Unie hun leven beïnvloedt."


Door een beroep te doen op de harten en gedachten van mensen, creëert TV een gevoel van eenheid en verzamelt het miljoenen om bijzondere momenten samen te delen, zeker als het gaat om live sportevenementen: "Het is de media – televisie natuurlijk inbegrepen, - die Formule 1 naar de huiskamers brengen van de fans, volgers en motorsport liefhebbers", aldus Michael Schumacher voor EGTA en ACT.


De belangrijkste boodschappen in deze World Televison Day campagne op de sociale waarden van TV zijn de volgende:
• Televisie is een hoeksteen van de democratie en een pijler onder de vrijheid van meningsuiting en culturele diversiteit.
• TV informeert en onderwijst, terwijl het voortdurend mensen uitnodigt te verkennen buiten hun woonkamers.
• TV biedt zichtbaarheid en staat achter vele liefdadigheidsorganisaties en fondsenwerving initiatieven.
• TV zorgt voor een gevoel van eenheid, bevordert waarden en ethiek van sport en inspireert mensen om gezonde rolmodellen te volgen.
• Als aanjager van de multimediale wereld van morgen, vindt TV zichzelf voortdurend opnieuw uit, terwijl het anticipeert op en zich aanpast aan maatschappelijke behoeften en gewoonten.


SPOT is aangesloten bij de Egta werkt op diverse fronten samen met deze branche-vereniging. Een doorvertaling van deze campagne wordt woensdag aan alle SPOT relaties verstuurd in de vorm van een e-card met een link naar de World Television Day website. SPOT is het Nederlandse marketingcentrum voor televisiereclame. SPOT verzorgt informatie over televisie als reclamemedium, biedt services ten behoeve van adverteerders en vertegenwoordigt de belangen van de reclamebedrijven van de televisiezenders. In SPOT participeren de volgende organisaties: Ster, Discovery Networks Benelux, ORN, RTL Nederland , FOX Channels Benelux , AT5, SBS Broadcasting, Disney Channels Benelux, BE VIACOM Benelux, Eurosport, Eredivisie Live en Sport1. [Radio.NL]