Vlaamse radiozenders verhuizen naar Astra3


Vlaamse radiozenders die door TV Vlaanderen op de Astra1-satelliet worden doorgegeven, verhuizen naar de Astra3-satelliet. Eerder maakten enkele Nederlandse radiozenders deze overstap al.

Het lijkt uitgesloten dat alle Vlaamse radiozenders die TV Vlaanderen via de Astra1-satelliet op 19,2 graden oost doorgeeft op korte termijn naar de Astra3-satelliet op 23,5 graden oost gaan verhuizen. Het gaat naar alle waarschijnlijkheid om een deel of wellicht alle commerciŽle Vlaamse radiozenders. De VRT-radiozenders zullen nog langere tijd op de Astra1-satelliet te beluisteren blijven.

Astra3-satelliet goedkoper
De Astra3-satelliet is voor radiozenders en TV Vlaanderen-eigenaar M7 Group S.A voor de satellietverspreiding goedkoper dan de Astra1-satelliet. Om deze reden verhuisden in de afgelopen maanden al diverse commerciŽle radiozenders uit Nederland via CanalDigitaal naar deze satelliet.


Q-Music en Joe FM
De eerste Vlaamse radiozenders die op de Astra3-satelliet zijn waargenomen zijn Q-Music en Joe FM. Deze zijn Ė met een geldige TV Vlaanderen smartcard Ė via de frequentie 12.129 GHz V Ė 27500 Ė 2/3 alleen in combinatie met een HD-satellietontvanger te beluisteren. Beide radiozenders zijn ook nog op de Astra1-satelliet aanwezig. De verwachting is dat na een overgangsperiode de satellietverspreiding via de Astra1-satelliet stopt.


Geschreven door: Jarco Kriek