Facebook kan psychose versterken

Het gebruik van sociale media door mensen die niet lekker in hun vel zitten kan verkeerd uitpakken. In sommige gevallen versterkt het bepaalde psychische problemen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Tel Aviv.

Dr. Uri Nitzan van het Shalvata Mental Health Care Center ziet bij patiŽnten steeds vaker een link tussen het ontwikkelen van psychotische symptomen als wanen, angst en desoriŽntatie en het intensief gebruik van sociale media. Hoewel sites als Facebook veel voordelen biedt, kunnen sommige gebruikers er juist negatief door worden beÔnvloed.

Drie patiŽnten uit het onderzoek zochten uit eenzaamheid contacten via sociale media. Hoewel deze contacten positief begonnen, leidde het uiteindelijk tot gekwetste gevoelens en het gevoel van verraad. Alle patiŽnten ontwikkelden psychotische symptomen, zoals wanen over de persoon met wie zij contact hadden en hun connectie via de computer. Eťn kreeg zelfs hallucinaties en geloofde dat de persoon aan de andere kant van het internet haar fysiek aanraakte.

Ook komt het voor dat mensen online een tweede identiteit aannemen. Mensen die zich in de werkelijkheid kwetsbaar voelen en onzeker zijn, kunnen op het internet overgaan op het pesten van anderen. Dit kan voor de pester leiden tot een nog erger teruggetrokken bestaan.