Fusies publieke omroepen onder flinke druk

Het vrijwillig samengaan van omroepen staat onder flinke druk, zo blijkt uit gesprekken die omroepbestuurders de laatste dagen met de overkoepelende Nederlandse Publieke Omroep voeren. In een brief aan NPO-baas Henk Hagoort spreken EO, VPRO, MAX, NTR en NOS hun zorg uit over de verdeling van de financiën als gevolg van de nieuwe bezuiniging van 100 miljoen euro

De nieuwe bezuiniging van 100 miljoen euro komt boven op de al eerder opgelegde besparing van 200 miljoen. De EO, VPRO, MAX, NTR en NOS zouden in het nieuwe bestel zelfstandig blijven, maar vrezen nu voor hun toekomstige rol.


De beoogde fusieomroepen NCRV-KRO, TROS-AVRO en BNN-VARA zouden volgens de Telegraaf in de huidige plannen 2,8 keer zoveel budget krijgen als MAX, EO en VPRO.


Door de extra bezuiniging houden die zelfstandige omroepen, net als de NOS en NTR, aanzienlijk minder over dan aanvankelijk was voorzien.


De afstand tussen de groten en de kleintjes wordt dan te groot, zo is de angst. „Kun je je missie dan nog wel uitvoeren?” vraagt een ingewijde zich in de Telegraaf af.


Als de vrijwillige fusies van tafel gaan, zouden, volgens het wetsvoorstel zoals het er nu ligt, álle ledenomroepen gedwongen moeten gaan fuseren. Dan komen er vijf fusieomroepen en blijven NOS en NTR als enige zelfstandig.


Bestel op de schop?
In Hilversum gaan nu zelfs stemmen op om het publieke bestel helemaal op de schop te nemen. "Dit zou ook het begin van het einde van het ledengebonden bestel kunnen betekenen", zo stelt een direct betrokkene in de ochtendkrant van Nederland aan Marcel Frost. [Radio.NL/Telegraaf]