Downloadverbod alsnog mogelijk

De PvdA zegt een mogelijk downloadverbod niet uit te sluiten. Daardoor is er mogelijk al een Kamermeerderheid. Staatssecretaris Fred Teeven is blij met deze ontwikkeling.

Staatssecretaris Teeven gaat werken aan een downloadverbod. De VVD en CDA zijn duidelijk al vóór een dergelijk verbod en met de steun van de PvdA zal downloaden uit illegale bron mogelijk verboden worden in Nederland. PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt zegt echter alleen diegenen wil aanpakken die geld verdienen aan het aanbieden van illegaal materiaal. Omdat het commercieel aanbieden van auteursrechtelijk beschermd materiaal nu ook al illegaal is, is het nog vrij vaag in hoeverre de PvdA het voorstel zal steunen.

Volgens Teeven komt er mogelijk een civielrechtelijk downloadverbod. Downloaders kunnen zo niet strafrechtelijk worden vervolgd, zoals in Japan het geval is. Wel kunnen auteursrechthebbenden downloaders aanklagen via het civielrecht. Wel benadrukt Teeven dat de handhaving wordt gericht op ‘grote inbreukmakers’ die geld verdienen met het downloaden uit illegale bron. Kleine downloaders worden hierbij dus ontzien.

In 2013 wordt een tijdelijke thuiskopieregeling ingevoerd. Daarbij worden media-apparaten duurder om te compenseren voor de schade door downloaden uit illegale bron. Bij een eventueel downloadverbod zal de thuiskopieheffing afgeschaft worden.