Gisteren presenteerde Nintendo de Wii U in Amsterdam. In Amerika is de nieuwe console al enkele dagen uit en zal op 30 november in Nederland gelanceerd worden.

De belangrijkste toevoeging van de Wii U is de Wii U GamePad. Deze wordt niet alleen gebruikt als controller, maar heeft ook nog eens een 6,2-inch touchscreen scherm. Waar het scherm voor gebruikt wordt hangt af van de game. Zo is het scherm bij het spel Darksiders 2 slechts de rugzak van het personage, terwijl het bij een spel als ZombiU een scala aan tools heeft, waaronder het scannen van de omgeving.

GamePad Wii U als tweede scherm

De GamePad heeft nog een ander groot voordeel. Hoewel de spellen in eerste instantie via de televisie te spelen zijn, kan er met een druk op de ‘tv’-knop gewisseld worden van de tv naar het scherm op de GamePad. Zo hoeven familieleden hun tv-series niet te missen en kun je rustig doorspelen. Uiteraard is de overgang van een groot televisie-scherm naar een 6,2-inch tabletscherm niet optimaal, maar het helpt wel als je net dat ene level nog even wilt afmaken.

Wii U compatibel met Wii

Wii-liefhebbers hoeven hun oude console niet weg te doen. Bijna alle Wii-software en – accessoires, zoals controllers, werken prima samen met de Wii U. De originele Wii-afstandsbedieningen werken samen met de GamePad, evenals de Nunchuk, de traditionele controller en het Wii Balance Board.

Wii U leuke aanvulling

De meningen over de Wii U zijn verdeeld. Voor fanatieke gamers is het een leuke aanvulling, maar het is niet zo revolutionair als de eerste Wii van 2006. Op het moment is het aantal games nog beperkt, maar de GamePad biedt nieuwe mogelijkheden die in geen enkel andere console te vinden zijn, waardoor gamedesigners een nieuwe weg in kunnen slaan. De mogelijkheden zijn er, ook al worden deze voorlopig niet optimaal benut.

Wii U lanceert met 23 games

Op de dag van de lancering van de nieuwe Wii U komen gelijk 23 spellen beschikbaar. Onder andere Just Dance 4 (met Gangnam Style), Assassin’s Creed 3 en Call of Duty: Black Ops 2 zijn vanaf 30 november te koop. Voor fanatieke Nintendo-fans is er het spel Nintendo Land, waarbij de nieuwe GamePad uiteraard onmisbaar is.

Wii U vanaf 300 euro

De Basic Bundel is vanaf 30 november verkrijgbaar voor €300 met 8 GB intern geheugen. Voor €350 heb je al de Premium pack met 32 GB intern geheugen, de Wii U GamePad oplaadstation en standaard en het Wii U-systeemstandaard. Bij de Premium Pack zit ook het spel Nintendo Land bijgeleverd. De ZombiU Premium Bundel met een extra Premium Controller en het spel ZombiU zal voor €400 te koop zijn.