Ultra HD demokanaal via satelliet


Het Luxemburgse satellietbedrijf SES heeft vergevorderde plannen om in de loop van 2013 een 4K Ultra HD demokanaal via n van haar Astra-satellieten te gaan verspreiden. Dat heeft Wolfgang Elser managing director van Astra Deutschland bekend gemaakt.

Elser deed deze uitspraak in het Duitse vakblad Infosat. SES maakte in september op een persconferentie voorafgaand aan de IBC broadcastbeurs in Amsterdam al duidelijk dat met Ultra HD een warm hart toedraagt. Met het nieuwe demokanaal wil SES de Ultra HD early adopters een volwaardige 4K Ultra HD ervaring geven. Eerder maakte tv-fabrikant Sony bekend dat men kopers van haar Ultra HD televisies van volwaardig 4K-content gaat voorzien.

Nieuwe kans voor 3D
De komst van de Ultra HD televisies wordt ook als nieuwe kans voor de 3D-technologie via het tv-toestel voorzien. Met het kwalitatief veel betere beeldscherm wordt het aanbieden van 3D zonder 3D-bril in HD-kwaliteit makkelijker. Alleen brilloos 3D wordt door kenners bestempeld als een manier om de tv-kijker 3D te laten omarmen. De eerste Ultra HD televisies worden binnen een maand op de Europese consumentenmarkt verwacht. Daan deze televisies hangt een stevig prijskaartje dat in veel gevallen hoger dan tienduizend euro ligt.


Ook voor verkooppunten
Het SES Ultra HD demokanaal is er niet alleen voor de kopers van Ultra HD televisies van het eerste uur. Ook dealers die Ultra HD televisies gaan verkopen, kunnen in de showroom de koper via dit demokanaal een goede indruk geven via het hoogwaardige native 4K Ultra HD content. Dit content valt vooral op omdat ieder detail in het beeld in de scherpste beeldkwaliteit zichtbaar wordt.


Nog jaren wachten
De verwachting is dat rond de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro Ultra HD enigszins in de huiskamer gaat doorbreken. Het gaat dan echter nog steeds om n of twee procent van alle gebruikte televisies. Pas na 2017 wordt een grotere doorbraak van Ultra HD verwacht.


Geschreven door: Jarco Kriek