Analoog aanvoersignaal taboe voor tv-zenders


Vorige week werd duidelijk dat meest bekeken tv-zenders in Nederland een groot belang aan een zo groot mogelijke verspreiding hechten. Daarbij hoort voorlopig ook analoge televisie.

Op het lustrumfeest van Kabelraden.nl – de belangenorganisatie van programmaraden in Nederland – werd dit duidelijk. Dat blijkt uit uitspraken die John de Jong – hoofd distributie bij RTL Nederland – tijdens een bijeenkomst waar Kabelraden.nl haar tienjarig jubileum vierde. Volgens De Jong vindt RTL Nederland de komende jaren analoge televisie nog belangrijk. De reden hiervoor is dat RTL Nederland voor haar tv-zenders een maximaal bereik belangrijk vindt.

Analoge televisie op slaapkamers
Klanten van kabelbedrijven kijken analoge televisie vooral op de slaapkamers. In de huiskamer kijkt op dit moment meer dan tachtig procent van de Nederlanders naar digitale televisie. Analoge televisie neemt op het netwerk van kabelbedrijven veel ruimte in. Op de plek waar nu één analoge zender gebruik van maakt kunnen acht tv-kanalen in SD-kwaliteit en vier tv-kanalen in HD-kwaliteit worden doorgegeven. Ook kan een kabelbedrijf deze ruimte voor andere digitale diensten als video on demand en sneller breedbandinternet gebruiken.


Geen inspanning van tv-zenders
Ondanks dat analoge televisie voor deel van de tv-zenders dus belangrijk is, doen deze tv-zenders zelf geen inspanning voor analoge televisie. Zo levert men het aanvoersignaal voor analoge televisie niet analoog maar digitaal aan. Deze aanvoer wordt in veel gevallen één op één gebruikt voor de digitale doorgifte van deze tv-zenders. Om als kabelbedrijf het signaal echter analoog te verspreiden dient men eerst dit digitale aanvoersignaal aanpassen. Deze aanpassing kost het kabelbedrijf extra geld. Ook komt de omzetting van digitaal naar analoog de beeldkwaliteit niet ten goede.


Geschreven door: Jarco Kriek