Facebook Copyright Notice is hoax

Er gaat een Facebookbericht rond waarmee je zogenaamd copyright op al je foto’s, video’s en persoonlijke gegevens kunt opeisen. Dit bericht is echter niets anders dan een kettingbrief.

Er wordt een bericht massaal gedeeld op Facebook, waarin aangegeven wordt dat op onder andere alle foto’s en video’s van de gebruiker copyright berust. “Voor commercieel gebruik is dus ten allen tijde mijn schriftelijke toestemming vereist”, leest het bericht verder. Met dit bericht zou de gebruiker dan, naar aanleiding van het nieuwe beleid op Facebook, beschermd zijn volgens het auteursrecht.

Dit bericht levert echter niets op. Als je content met enige artistieke waarde plaatst op Facebook, bezit je daar zelf immers altijd het copyright op. Andere gebruikers of bezoekers van je pagina mogen daar dus niet zomaar gebruik van maken.

Aan de andere kant stellen de gebruikersvoorwaarden van Facebook echter dat alle content dat op de site geplaatst wordt, door Facebook in licentie hergebruikt mag worden. Maar ook hier verandert zo’n statusupdate niets aan.