De gebruikscijfers voor Windows 8 in de eerste periode na - maar ook vr - de release overtroeven die van het impopulaire Vista. Windows 7 ligt echter ver voor.

Windows 8 was in oktober dit jaar al goed voor 0,45 procent van alle computers wereldwijd. Dat is flink minder dan de 2,33 procent die Windows 7 drie jaar geleden had in zijn release-maand (ook oktober). De tussenliggende versie, Vista uit 2007, heeft in zijn eerste maand slechts 0,19 procent gehaald. Dit blijkt uit metingen door webmonitorbedrijf Net Applications.

Ook al vr release

Ondanks kritiek op de veranderingen die Windows 8 brengt, blijkt het nieuwe besturingssysteem toch enigszins aan te slaan. Weliswaar vijf keer minder dan Windows 7, maar wel twee keer het aantal eerste gebruikers van het nooit breed aangeslagen Vista.

Dit voorbijstreven van de eervorige Windows-versie is ook al gedaan in de periode vr de release, meldt Webwerelds Amerikaanse zustersite Computerworld.com. Proefversies n de RTM-uitvoering (release to manufacturing) van Windows 8 zijn twee keer meer gebruikt dan de bta's en RTM's van de voorganger. Vista zat twee maanden voor de lancering op 0,12 procent en n maand voor de release op 0,17 procent. Dit is gemeten voor de twee maanden voorafgaand aan de algemene beschikbaarheid van elk besturingssysteem.

Windows 8 lag een half jaar voor zijn release al voor op Vista:


Bron: Net Applications

Vista voorbij de top

Windows Vista bereikte zijn piek qua marktaandeel in oktober 2009, de maand waarin Windows 7 uitkwam. De voorganger draaide toen op 20,3 procent van alle Windows-computers. Windows 7 zit in de release-maand van zijn opvolger (oktober dit jaar) op een marktaandeel van 49 procent.