SBS ziet weinig meer in kookwedstrijden

SBS ziet weinig meer in het brengen van nieuwe kookwedstrijden. Die conclusie van SBS ventileert de Volskrant, die zich baseert op uitspraken van de directeur van SBS Nederland.

De Volkskrant citeert vrijdag uit een gesprek van SBS-directeur Georgette Schlick in het programma De Wereld draait door: 'De kijkcijfers dalen, Koken op tv is uit'. Aanleiding zijn de slechte kijkcijfers van het programma Menu van Oranje met Bridget Maasland. Het was één van de nieuwe formats bij SBS die dit najaar juist niet goed van de grond kwamen. De zenderdirecteur van SBS 6, Net 5 en Veronica benadrukte wel dat niet ieder format dat elders succesvol is, dat automatisch op haar zender ook zou zijn. Het uitproberen van nieuwe formats is dan ook de enige optie om te zien of het aanslaat.


Kookprogramma's toch wel geliefd
In ons omringende landen lijken kookprogramma's geliefder dan ooit te zijn, maar dat zijn dan meestal geen programma's waarin het gaat om het wedijveren. Zo brengt het ZDF op de late vrijdagavond Lanz kocht, waarin zeer uitgebreid met het publiek culinaire hoogstandjes worden gedeeld. Op de BBC zijn de programma's zoals de Hairy Bikers en het programma van Nigella Lawson nog altijd zeer geliefd. De VRT heeft Dagelijkse kost met de ook in Nederland zeer succesvolle kookboeken-auteur Jeroen Meus en ook concurrent VTM heeft een dagelijkse korte kookrubriek. Daarnaast beleefde Nederland het afgelopen jaar de opkomst van 24Kitchen, dat de meest bekeken digitale themazender werd en ook nog eens door het lezerspubliek van Totaal TV tot beste digitale zender van 2012 werd uitgeroepen.

Geschreven door: Jan-Hein Visser