Samenvatting voetbal moet op publieke omroep

De samenvattingen van het voetbal moeten op de publieke omroep te zien blijven. De NOS wil zich hiervoor sterk maken. Volgens de mediawet moet het zelfs voor iedere kijker beschikbaar zijn.

Vrijdag gaf de Nederlandse Mededingingsautoriteit NMa toestemming voor de overname van Eredivisie Media & Marketing door FOX International Channels. Meteen laaide daardoor de discussie weer op over het verdwijnen van de samenvattingen bij de publieke omroep op zondagavond. Niet meer 'met het bord op schoot', maar alleen nog voor wie over het nieuwe Fox-voetbalbetaalkanaal kan beschikken.


NOS en staatssecretaris maken zich sterk
Staatssecretaris voor media Sander Dekker (VVD) was er vrijdag helder over tegenover de NOS: de samenvattingen moeten voor iedereen beschikbaar blijven zonder extra bijbetaling, want dit is zo zelfs in de mediawet opgenomen. De NOS gaat zich er hoe dan ook sterk voor maken om deze rechten ook na 2014 te behouden. NOS directeur Jan de Jong: "Het voetbal is een beetje van ons allemaal. De kijker, en daar doen wij het voor, is super tevreden met NOS Studio Sport. Wekelijks kijken miljoenen mensen naar het Eredivisie voetbal bij de NOS, het is de afgelopen vijftig jaar structureel het best bekeken programma van de Nederlandse televisie. Onze aanpak spreekt mensen aan. Dus als het aan ons ligt, zenden we ook de komende vijftig jaar de Eredivisie uit."

Geschreven door: Jan-Hein Visser