Zenderwijziging Digitenne in Randstad


KPN gaat een uitzendfrequentie van haar tv-product Digitenne in de Randstad wijzigen. Dit heeft te maken met de toekomstig ingebruikname van de LTE-frequenties in de 800 MHz-band.

De Randstad – waar veel Digitenne-gebruikers wonen – is het laatste gebied in Nederland waar KPN de uitzendfrequenties van Digitenne wijzigt. Vanaf begin 2012 is KPN gestart met gefaseerde wijziging van uitzendfrequenties in geheel Nederland. Dit gebeurde per regio.

Frequenties voor LTE gelabeld
Niet alleen alle uitzendfrequenties die in 2013 voor LTE gebruik gelabeld zijn en die door Digitenne gebruik worden, zijn omgezet. Ook de uitzendfrequenties die dicht in de buurt van het nieuwe LTE-frequentiespectrum in de 800 MHz-band liggen, zijn door KPN in verband met mogelijke storing buiten gebruik genomen. Hiervoor heeft KPN van de overheid nieuwe uitzendfrequenties in een lager frequentiegebied voor teruggekregen. Op dit moment wordt door het ministerie van Economische Zaken en het Agentschap Telecom bepaald welke telecomaanbieders van de nieuwe LTE-frequenties gebruik mogen maken. Geïnteresseerde partijen konden in de afgelopen maanden op deze frequenties bieden. Op korte termijn wordt duidelijk wie de operators gaan worden. De LTE-frequenties in de 800 MHz-band gaan gebruik worden voor mobiele communicatie, waaronder 4G-internet.


Wijziging op 11 en 12 december
Digitenne-kijkers in Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht krijgen op 11 en 12 december met wijzigingen in de uitzendfrequenties te maken. In de Randstad wordt kanaal 64 – dat van het frequentiegebied 814 tot 822 MHz gebruik maakt – leeggemaakt. De zenders op deze uitzendfrequentie verhuizen naar kanaal 49 verhuisd. Dit kanaal maakt gebruik van het frequentiegebied 694 tot 702 MHz. In Utrecht gaat KPN een uitzendlokatie verhuizen. Alle zenders die van de uitzendmast Utrecht Oost gebruik maken, worden naar de uitzendmast Utrecht Galgenwaard overgezet.


11 december historische datum
Voor Digitenne is 11 december een historische datum. In 2006 werd in de vroege uren van 11 december analoge ethertelevisie in Nederland uitgeschakeld. Vanaf dat moment kon men alleen digitaal naar ethertelevisie kijken. Dit uitzendplatform wordt officieel DVB-T genoemd, maar in de volksmond kreeg het in Nederland al snel de naam Digitenne.


Geschreven door: Jarco Kriek