Geen nieuwe kopieerbeveiliging HBO bij Ziggo


Ondanks diverse meldingen op internet stelt Ziggo tegen Totaal TV dat men geen nieuwe kopieerbeveiliging bij het premiumkanalenaanbod van betaalzender HBO heeft ingevoerd.

Onder meer op internetfora maakte HBO-abonnees die via Ziggo naar de betaalzender kijken melding dat men voor het eerst opnamerestricties bij HBO ervaart. Ziggo-woordvoerder Erik van Doeselaar ontkent niet dat er bepaalde beperkingen bij opnames van HBO actief zijn. Het gaat echter niet om een nieuwe kopieerbeveiliging.

Gefaseerd ingevoerd
De kopieerbeveiliging van HBO op het Ziggo-netwerk is het gevolg van afspraken voor beveiliging van het content die de betaalzender met elke aanbieder die HBO wil aanbieden maakt. Ziggo heeft in vanaf het begin van de doorgifte de door HBO gewenste opnamerestricties gefaseerd op haar netwerk doorgevoerd. Daarnaast heeft ook op decoderniveau een gefaseerde invoer plaatsgevonden. Omdat het totale Ziggo-netwerk een koppeling van enkele voorheen zelfstandige netwerken is, ervaart een deel van de HBO-kijkers bij Ziggo nu voor het eerst de door HBO gewenste opnamerestricties. De HBO-kopieerbeveiliging is bij Ziggo bij PVR-kabeldecoders en CI+ module actief.


Koppeling opname aan smartcard en decoder
Belangrijkste en meest in het oog springende beveiliging is de koppeling van een HBO-opname aan smartcard en decoder. Hierdoor kan men opgenomen HBO-content alleen nog maar via de decoder waarmee het is opgenomen bekijken. Ook wordt de opname gecodeerd op de harde schijf geplaatst en kan deze alleen met dezelfde smartcard waarmee het programma opgenomen werd, gedecodeerd worden. Dit soort koppeling van hardware, middleware en software is Nederland niet uniek. Kabelbedrijf UPC gebruikt deze techniek voor alle tv-zenders standaard op haar mediaboxen. Ziggo heeft geen plannen om de HBO-beveiliging standaard bij alle tv-zenders in te voeren. Alleen als contentaanbieders een aanpassende beveiliging van opgenomen content wensen, gaat men hierover in gesprek.


HBO-beveiliging bij andere aanbieders
Niet alleen bij Ziggo geldt er een zwaardere beveiliging. Bij KPN en haar dochterbedrijven Telfort en XS4All wordt gebruik gemaakt van gesloten systeem en daarnaast maken veel KPN-decoders gebruik van opnamemogelijkheid in de cloud. Bij alle aanbieders die via glasvezel van de tv- en radiodiensten van Glashart Media gebruik maken, zijn de HBO-zenders de eerste tv-kanalen die gecodeerd via glasvezel in het huis worden aangeleverd. Ook via de satelliet bij CanalDigitaal en via de kabel bij Delta Kabel zijn enkele opnamerestricties actief. Alle aanbieders dienen uiteindelijk aan de door HBO gewenste kopieerbeveiliging te voldoen.


Geschreven door: Jarco Kriek