Internet weer terug in SyriŽ

SyriŽ is zaterdag weer verbonden met internet na een 'blackout' van twee dagen.


Internet kwam in SyriŽ zaterdag weer langzaam beschikbaar, nadat het land op donderdag offline ging. Dat lijkt te zijn gebeurd door ingrijpen van de Syrische autoriteiten. De internettoegang is zaterdag hersteld, melden netwerkanalisten van Renesys en Cloudflare. De providers Telecom Italia, Tata Communications, Turk Telecom, en PCCW bieden weer internettoegang. Ook het mobiele telefoonnetwerk lijkt weer in de lucht, meldt CNN op basis van bronnen bij een Syrische mensenrechtenorganisatie.

'Kabels doorgeknipt'

Het staatspersbureau SANA berichtte zaterdag ook dat alle verbindingen weer zijn opgestart. De Syrische regering stelde dat de opstandelingen verantwoordelijk waren voor het platleggen van de communicatie. Dat gebeurde precies tijdens zware gevechten bij de luchthaven nabij de hoofdstad Damascus. Maar dat de rebellen vier belangrijke internetkabels precies tegelijk zouden hebben doorgeknipt, zoals de Syrische regering stelt, lijkt volgens een analyse van Cloudflare onwaarschijnlijk.

Zaterdag vielen er zaterdag op meerdere plekken in SyriŽ zeker 73 doden, melden opstandelingen. De rebellen zeggen een gebied ten noorden en oosten van de internationale luchthaven van Damascus te controleren, wat door de Syrische staats-tv wordt ontkend. Het vliegveld is volgens de oppositie de 'poort naar de dood', omdat het regime in Damascus 'van daaruit wapens krijgt geleverd om het Syrische volk te vermoorden'.

Edge routers

SyriŽ heeft maar een beperkt aantal zogeheten edge routers, routers die het interne verkeer verbinden met de internetbackbone. Die routers worden allemaal beheerd door een staatsbedrijf. De systematische manier waarop de routers uit de infrastructuur werden teruggetrokken geeft het beeld dat dat is gebeurd via updates in de configuratie van de routers, analyseerde Cloudflare.

SyriŽ beschikt over vier fysieke pijplijnen naar het wereldwijde internet; drie die uit de zee aan land komen bij de stad Tartous en een vierde kabel die over land naar en door Turkije gaat.