Neil Papworth in het Britse Reading zond op 3 december 1992 het eerste sms-je via zijn pc naar de telefoon/pager (pieper) van Richard Jarvis om hem een prettige kerst te wensen.

Neil Papworth, 22 jaar destijds, was een software-ingenieur bij Vodafone die de Short Messaging Service (SMS) testte. Hij stuurde zijn ‘Merry Christmas’ berichtje naar zijn collega Jarvis die op dat moment een Kerstborrel op kantoor had. De berichtendienst was aanvankelijk bedoeld voor intern gebruik bij Vodafone maar tegenwoordig worden er zo,n 7,8 biljoen (biljoen = 1000 miljard) berichten per jaar verstuurd, dat komt neer op gemiddeld 15 miljoen berichten per minuut!sms populairder dan Whatsapp

Uit een onderzoek van Acision blijkt dat jongvolwassen in de leeftijd 18-25 zijn het meest actief met sms en zijn goed voor 133 berichten per week. Mannen sturen vakers sms-jes dan vrouwen maar die zij wel vaker korter en zakelijker dan die van vrouwen. Sms-en is nog steeds razend populair en uit recent onderzoek onder Amerikaanse tieners bleek dat het nog steeds populairder is dan de nieuwe berichtendiensten als Whatsapp en iMessage. Via Whatsapp werden in augustus zo'n 10 miljard berichten per dag gestuurd. Per jaar komt dat neer 3,6 biljoen; nog niet de helft van het sms-verkeer dus.I Luv smsBerichtjes versturen via de mobiele telefoon staat op plek twee van meest gebruikte toepassing. De eerste is niet bellen maar de tijd bekijken. SMS begon op' pagers' (piepers) en al gauw kwamen er speciale tekst-pagers en verscheen in 199 de eerste BlackBerry (zie afbeelding) waarmee je sms-jes kon ontvangen en versturen. Het versturen van korte berichtjes heeft zelfs geleid tot een nieuwe manier van schrijven. Afkortingen of kortere manieren van schrijven zoals ‘4ever’ (forever), ‘luv u’ (love you), ‘lol’ (laugh out loud), ‘ff’ (friends forever, etc. Uit onderzoek aan de University of Michigan for Social Research bleek, dat mensen eerlijker zijn via tekstberichten en sms-en dan via telefoon of in persoon.

[Via: The Guardian]