Muziek downloaden lijkt binnenkort geen probleem meer te zijn. Nederlanders verkiezen een heffing op apparaten als laptops, tablets en smartphones boven een verbod op het downloaden van films, muziek en ander materiaal waarop auteursrecht berust. Dat meldt nu.nl. De nieuwswebsite liet Maurice de Hond vragen naar de mening van twaalfhonderd Nederlanders.

Bijna vijf op de tien ondervraagden geeft de voorkeur aan een zogenoemde thuiskopieheffing van ongeveer vijf euro, waarmee wordt betaald voor het schadeloos stellen van auteursrechthebbenden. Van de ondervraagden zegt 34 procent niet te kunnen kiezen tussen een heffing en een downloadverbod, terwijl slechts achttien procent het liefst een downloadverbod ziet.


De PvdA, eerder fel gekant tegen een downloadverbod, liet vorige maand weten dat een vorm van verbod wat de partij betreft toch mogelijk zou moeten zijn. Wel zou het verbod niet gericht moeten zijn tegen particulieren. 51 procent van de PvdA-kiezers verkiest een thuiskopieheffing boven een downloadverbod. Voor slechts dertien procent geldt het omgekeerde.


De liberalen van de VVD zijn er wel voorstander van om het downloaden van films, muziek en games illegaal te maken. De achterban lijkt daar anders over te denken. Slechts negentien procent van de VVD-kiezers wil een downloadverbod. 43 procent tast liever iets dieper in de buidel bij de aanschaf van een nieuwe telefoon, laptop of tablet.


Mocht het van een verbod komen, dan zou 66 procent van de ondervraagden toch blijven downloaden. Veertien procent kiest wel eieren voor zijn geld. Wanneer verantwoordelijk staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) een nieuw voorstel presenteert om het downloaden aan banden te leggen is nog niet bekend. [Radio.NL/Novum]