We kennen allemaal wel de bekende Pixar-lamp die aan het begin van Pixar-filmpjes de ‘i’ in het logo naar beneden stampt. Ben-Dros maakte deze lamp na om expressie en gedrag bij robots te simuleren. Hoewel de lamp beweegt als de Luxo Pixar-lamp heet hij, waarschijnlijk om geen claim aan de broek te krijgen, de ‘Pinokio’.

'Pinokio' wordt aangestuurd door zes servomotoren en heeft een webcam waarmee hij de persoon achter het bureau kan ‘zien’. Het is niet super-geavanceerd maar met de hulp van de open source en creative commons community kon een lamp worden gebouwd die ‘bewust’ is van zijn omgeving. Er werd hierbij gebruik gemaakt van OpenCV (Open Source Computer Vision); programmeerfuncties voor real time ‘zicht’ voor computers/robots.

Pixar's Luxo Jr. lamp

Hoewel de lamp dus Pinokio heet, zal het een leugen zijn wanneer er beweerd wordt dat de lamp niet op de bekende Pixar lamp is gebaseerd. De lamp figureerde in 1986 in een korte (2 minuten) computeranimatie van Pixar genaamd Luxo Jr.. Het gaf blijk van het talent van John Lasserter om dode objecten tot leven te brengen, iets dat hij met Toy Story nog eens dunnetjes overdeed.