Philips en onder meer LG, Samsung en Panasonic zijn beboet vanwege prijsafspraken over televisieonderdelen. De Europese Commissie legt boetes op van bijna anderhalf miljard euro.

De Europese Commissie heeft de fabrikanten, samen met Toshiba, MTPD en Technicolor, de boetes opgelegd wegens het maken van verboden prijsafspraken in twee kartels. Philips moet daarvan 313 miljoen euro boete betalen en samen met LG Electronics nog eens 392 miljoen euro. De commissie begon haar onderzoek naar de verboden kartelvorming in 2007.

Philips in beroep tegen boete
Volgens de toezichthouder zouden de betrokken bedrijven tussen 1996 en 2006 verboden onderlinge afspraken hebben gemaakt binnen de markt voor kathodestraalbuizen, een belangrijk onderdeel voor de toen nog geproduceerde crt-monitoren en televisies. Daarvoor werkte Philips samen met LG in de joint-venture LG Philips Displays. Omdat Philips meewerkte bij het onderzoek naar de kartelvorming, kreeg het wel een korting van dertig procent op de uiteindelijke boete. Philips betreurt het desondanks van kartelgedrag te worden beschuldigd. Het bedrijf gaat in hoger beroep tegen de straf en noemt de boete disproportioneel en ongerechtvaardigd.