RTL in hoger beroep over schenking iPads

RTL Nederland gaat in hoger beroep tegen het oordeel van de rechter dat een iPad een computer is. RTL moet nu ruim drie ton belasting betalen voor meer dan zeshonderd geschonken iPads.

Het oordeel van de rechter baseert zich erop dat de iPad in feite een computer is die ook privé wordt gebuikt door werknemers. Alle medewerkers van RTL kregen in 2010 een iPad cadeau, maar RTL stelt dat daarover geen loonheffing hoeft te worden betaald omdat het een communicatiemiddel is. Webwereld bracht de kwestie deze week naar buiten, na de ontdekking dat een vonnis van de rechtbank in Haarlem over loonheffing op iPads RTL Nederland betrof.


RTL versus belastingdienst
De belastingdienst kwam erachter dat RTL geen belasting betaalde over de schenking en eiste alsnog een loonheffing op apparaten van in totaal 323.687 euro. RTL vindt dat onterecht en stelt dat iPads net als Blackberry's of andere smartphones een communicatiemiddel is en dus vrijgesteld van loonheffing. De rechtbank oordeelt anders en stelt dat een tablet, vooral door zijn formaat, in eerste instantie een computer en pas daarna een communicatiemiddel is. RTL heeft ook nog aan als argument aangevoerd dat de iPad valt onder 'vakliteratuur', omdat de medewerkers "die betrokken zijn bij het maken van programma's het digitale product moeten begrijpen en er vertrouwd mee moeten zijn." RTL is strijdbaar en gaat in hoger beroep. Het bedrijf is van mening daarbij de wet aan haar zijde te hebben.

Geschreven door: Jan-Hein Visser