Sneeuw kan tot tv-storing leiden


Sneeuwbuien die over Nederland trekken kunnen bij iedereen tot storingen bij tv-ontvangst leiden. Niet alleen schotelbezitters kunnen last hiervan hebben. De kans bij hen is echter wel groter.

Vooral gebruikers van kleinere schotelantennesystemen als Triplesat en Multytenne moeten bij grotere sneeuwval rekening met tijdelijk gestoorde ontvangst houden. Dit komt door de mindere regenreserve of in dit geval sneeuwreserve die bij deze kleinere schotelantennes een feit zijn. Maar ook het dichtsneeuwen van de schotelantenne kan ook bij grotere schotelantennes tot problemen leiden. Het voorzichtig verwijderen van de sneeuw die op de schotelantenne is gewaaid kan weer ongestoorde tv-ontvangst mogelijk maken.

Mogelijk storing kabel, IPTV en Digitenne
Ook al wordt het door veel Nederlanders niet verwacht, de sneeuwval kan ook leiden tot verstoorde ontvangst bij andere uitzendplatformen. Hierdoor kan ook op kabel, glasvezel, DSL en Digitenne ontvangst van tv- en radiozenders tijdelijk niet mogelijk zijn. Dit komt omdat aanbieders die van deze uitzendplatformen gebruik maken voor een deel van de zenders satelliet als aanvoersignaal gebruikt. Daarnaast wordt bij centrale aanvoer van alle signalen via glasvezel door de aanbieder van dit aanvoersignaal ook van satellietontvangst gebruik gemaakt. De kans op storing is echter wel kleiner dan bij de consument. Dit omdat veelal professionelere installaties worden gebruikt, waarbij is sommige gevallen ook schotelantennes met verwarmings-technologie worden ingezet.


Geschreven door: Jarco Kriek