KLM, Unilever en ING lekken via printers en scanners

Scanners en netwerkschijven lekken massaal gevoelige informatie via het internet. Onder meer bedrijven als KLM, Unilever, ING en Europol lekken info, maar ook medische gegevens lopen gevaar.


KRO's tv-programma Reporter brengt vanavond in zijn uitzending een reportage over lekkende randapparatuur zoals printers, harde schijven en scanners die via het internet makkelijk benaderbaar zijn en dus informatie lekken. Volgens het programma zijn zo onder meer elektronische patiŽntendossiers in te zien, net als financiŽle gegevens en paspoorten. Informatie werd gelekt door grote bedrijven als Ballast Nedam, ING, KLM en Unilever, zegt Reporter.

Veel randapparatuur is standaard onbeveiligd, maar heeft in toenemende mate wel een aansluiting op het internet. "Dit probleem doet zich voor bij onder meer printers van HP en netwerkschijven van iOmega", zegt Reporter, dat claimt wereldwijd meer dan 50.000 onbeveiligde systemen gevonden te hebben.

Investeringsplannen van KLM inzien

Reporter zegt "een steekproef" te hebben gedaan om te zien welke informatie op de apparaten staat. Gevonden werden investeringsplannen van de KLM, Europese verkoopcijfers van meer dan 40.000 producten van voedingsmiddelenconcern Unilever, bedrijfsplannen van Ballast Nedam en interne stukken van ING. Bij Europol werden wachtwoorden gevonden.

Reporter heeft Ronald Prins van Fox-IT gesproken, die zegt te schrikken van het gemak waarmee Reporter bij de informatie kon komen. Reporter heeft iOmega en HP gesproken naar aanleiding van de bevindingen. Volgens Reporter zegt HP dat klanten zelf verantwoordelijk zijn voor de beveiliging van de randapparatuur en komt iOmega met een softwareupdate die de producten moet dichttimmeren.