Nederlandse Publieke Omroep wil Mediafonds financieren


Het Mediafonds moet blijven bestaan. Dat schrijft de Raad voor Cultuur in zijn advies aan staatssecretaris Sander Dekker (Media). De Nederlandse Publieke Omroep heeft, ondanks de bezuinigingen, al laten weten de financiering van het Mediafonds te willen overnemen, omdat de genres die het fonds subsidieert (drama, documentaires en jeugdprogramma's) van fundamenteel belang zijn voor de publieke omroep.

De Raad voor Cultuur waarschuwt in zijn advies voor kapitaalvernietiging wanneer een volledig ingericht fonds dat goed functioneert, een heldere beoordelingssystematiek heeft en beschikt over een netwerk in de (nieuwe) media- en cultuursector niet wordt benut.

Waarom is het Mediafonds van groot belang?
- Aanjager van kwaliteit. Het Mediafonds is onafhankelijk en beoordeelt plannen en voorstellen puur op inhoudelijke kwaliteit. Zo weet het eigenzinnige, gedurfde en belangwekkende producties mogelijk te maken die internationaal prijzen winnen en hoge publiekswaardering krijgen.

- Rijkdom en verscheidenheid in aanbod. Zonder het Mediafonds verschraalt het aanbod op de publieke omroep: niet langer de prikkelende documentaires, baanbrekende korte films, of meeslepende dramaseries die zoveel succes oogstten en door het publiek in de armen zijn gesloten. De rijkdom en diversiteit van het Nederlandse programma-aanbod staat op het spel.

- Het Mediafonds werkt. Al 25 jaar lang bewijst het Mediafonds dankzij haar inhoudelijke staat van dienst (een lange reeks succesvolle producties), alsook haar functioneren (een uiterst efficiente organisatie met lage overhead en een invloedrijke rol als bruggenbouwer in de Nederlandse media-industrie) dat ze de spil is in de Nederlandse audiovisuele cultuur. [Radio.NL]