VVD wil regionale omroepen op Nederland 3


Als het aan de VVD ligt, moeten Nederland 3-sterren als Matthijs van Nieuwkerk en Ali B straks plaats maken voor regionale omroep-hosts als Klaas Wilting en Renate Schutte. De partij wil het tv-net aan de regionale omroepen geven. Dat heeft ze maandag bekendgemaakt. VVD-Kamerlid Matthijs Huizing denkt dat het een goede manier is om kosten te besparen zonder op kwaliteit in te leveren. Ook verwacht hij dat regionale programma’s beter zullen gaan scoren.

In iedere regio moet de eigen regionale omroep op Nederland 3 komen. “Je ziet nu vaak dat regionale omroepen een nieuwsuitzending van een uur hebben en die de hele dag herhalen. Als dat op Nederland 3 gebeurt wordt het bereik van de omroep veel groter dan wanneer dat op zender 20 gebeurt“, stelt Huizing.

Huizinga wil zowel overdag als ‘s avonds regionale programma’s laten zien op Nederland 3. Of dat het einde betekent voor aparte regionale kanalen, weet hij niet. “Dat moeten deskundigen maar beoordelen. Dit lijkt me in ieder geval een goede manier om de zendtijd op Nederland 3 tegen lagere kosten met goede programma’s te blijven vullen.”

Hij pleit ook voor meer samenwerking. “Het is eigenlijk merkwaardig dat Nederland 1, 2 en 3 en de regionale omroepen vaak met elkaar concurreren. Vaak zie je nationale en regionale verslaggevers bij hetzelfde evenement. De NOS zou ook regionale omroepen verslag kunnen laten doen zonder zelf ter plaatse te gaan.”

Huizinga legt zijn plannen maandag voor bij het debat over de mediabegroting.