Er is in Nederland de afgelopen weken veel opschudding geweest over de overname van Eredivisie Media & Marketing door het tv-bedrijf FOX International Channels van Rupert Murdoch.

In discussies over deze overname speelde de samenvattingen van het Eredivisie voetbal een belangrijke rol. Deze samenvattingen zijn tot medio 2014 bij de NOS te bekijken. Wie de samenvattingen vanaf het voetbalseizoen 2014-2015 gaat uitzenden is nog niet bekend. Er is een goede kans dat de samenvattingen dan via een tv-zender die in handen van FOX International Channels is te zien zijn. In deze constructie wordt uitgegaan dat FOX in Nederland een nieuw tv-kanaal start of een bestaand tv-kanaal in Nederland overneemt. Eredivisie Media & Marketing heeft overigens laten weten dat alle Nederlandse tv-zenders een bod op de uitzendrechten kan doen.
Geen verandering mediawet
In het debat over de mediabegroting 2013 liet staatssecretaris Sander Dekker weten dat hij voorafgaand aan het biedingsproces geen wijzigingen in de mediawet met betrekking tot de samenvattingen van het voetbal gaat doorvoeren. In de huidige mediawet wordt volgens Dekker het uitzenden van de samenvattingen voor een groot publiek voldoende gewaarborgd. Zo moeten deze samenvattingen op het open net worden uitgezonden en dient dit tv-kanaal voor het overgrote deel van de Nederlanders ontvangen te zijn. Ook wordt in de mediawet bepaald voor welk tijdstip de samenvattingen te zien zijn.