Ird*t*-tijdperk CanalDigitaal definitief voorbij


CanalDigitaal-eigenaar M7 Group S.A is definitief gestopt met het aanbieden van tv- en radiozenders in de Ird*t*-codering. De afgelopen weken heeft men het aanbod gefaseerd afgebouwd.

CanalDigitaal wilde de Ird*t*-codering al enkele jaren aan de kant schuiven. Maar dat was onmogelijk door eerder gemaakte afspraken. De stap van M7 Group S.A is begrijpelijk. De Ird*t*-codering is een erfenis uit de tijd dat het Nederlandse satellietaanbod nog door het Zuid-Afrikaans bedrijf MultiChoice werd verzorgd.

Ird*t*-codering gekraakt
De door CanalDigitaal gebruikte versie van de Ird*t*-codering is al enige jaren gekraakt. Hierdoor kunnen hobbyisten zonder veel moeite het zenderaanbod van CanalDigitaal gratis bekijken. Dat is ook de reden waarom tv-zenders uit duurdere aanvullende zenderpakketten en premium betaalzenders al enige tijd niet meer via een Ird*t*-abonnement beschikbaar zijn.


Nieuwe Ird*t*-versie te duur
Het opwaarderen naar een nieuwere – nog niet gekraakte – versie van de Ird*t*-codering kost te veel geld. Er zijn nog te weinig abonnees die van een Ird*t*-smartcard gebruik maken om deze kosten te dekken. Ook is een nieuwe smartcard noodzakelijk, wat voor de abonnee een investering met zich meebrengt. In de afgelopen maanden heeft CanalDigitaal bestaande abonnees die van een Ird*t*-abonnement gebruikmaken een aanbod gedaan om naar het N*gr*visi*n coderingsplatform over te stappen.


Ird*t*-kaarsje langzaam uit
Het stoppen van de ondersteuning van de door CanalDigitaal gebruikte versie van de Ird*t*-codering is de reden waarom deze codering wordt uitgefaseerd. CanalDigitaal kreeg geen support op technisch vlak meer. De uitschakeling van de landelijke publieke tv-zenders is sinds enige dagen begonnen. Op dit moment is nog slechts één NPO-kanaal met een Ird*t*-smartcard te ontvangen. Later deze week wordt ook de Ird*t*-codering op deze tv-zender verwijderd.


UPDATE: CanalDigitaal is op 9 december na de uitschakeling van de Ird*t* codering van het laatste NPO-kanaal defintief met de Ird*t*-codering gestopt.

Geschreven door: Jarco Kriek