De verpleegster van Kate die zelfmoord pleegde na een grap van Australische deejays liet drie afscheidsbrieven achter. De zuster, die de deejays doorverbond naar een collega, hing zichzelf op, maakte de lijkschouwer bekend. De politie is nog bezig met onderzoek naar de afscheidsbrieven. Ook worden vrienden, familie en collega's ondervraagd om vast te stellen wat Jacintha Saldanha tot haar daad dreef.

Het lichaam van de verpleegster werd vrijdag gevonden door een collega en beveiliger van het King Edward VII-ziekenhuis, waar Jacintha werkte. Saldanha hing met een sjaal aan een kledingkast in haar kamer.

De verpleegster nam een telefoontje van Mel Greig en Michael Christian, twee Australische deejays van 2Day FM, aan en verbond ze door met een collega. De deejays deden zich voor als koningin Elizabeth en prins Charles en wisten zo informatie los te peuteren over de zwangere Kate, die opgenomen was wegens acute ochtendmisselijkheid. De lijkschouwer heeft het onderzoek naar Saldanha's dood verdaagd tot 26 maart.

Waakhond
De Australische mediaregulator ACMA (Australian Communications and Media Authority) is inmiddels ook een onderzoek gestart naar de telefoongrap van een radiozender uit Sydney. ACMA wil nagaan of het radiostation zijn uitzendverplichtingen respecteerde. ACMA, wil weten of het radiostation inbreuk heeft gepleegd op het privéleven of de regels van goed fatsoen uit de gedragscode van de commerciële radiozenders met de voeten heeft getreden.

Het radiostation uit Australie kan hiervoor flinke straffen krijgen, onder andere intrekking of beperking van de uitzendlicentie of een flinke boete. Volgens de wet moet het slachtoffer van een telefoongrap toestemming geven voor de uitzending ervan. [Radio.NL/Novum/AP]