Results 1 to 2 of 2

Thread: 'Frequentieveiling brengt miljarden euro's op'

 1. #1
  Administrator tokoroko's Avatar
  Join Date
  12-03-2009
  Location
  ucassupport.nl
  Posts
  52,278
  Uploads
  139

  Post 'Frequentieveiling brengt miljarden euro's op'

  De multibandveiling van ruim 40 mobiele licenties is ten einde en heeft veel meer opgebracht dan werd verwacht, meldt RTL. De biedingen zouden in de miljarden euro's lopen.

  De Nederlandse veiling van tientallen mobiele frequenties brengt veel meer op dan verwacht. De geraamde minimumopbrengst was 470 miljoen euro, de daadwerkelijke opbrengst is een 'veelvoud' daarvan. Dat meldt RTL op basis van 'bronnen in de markt'.

  Agentschap Telecom wil niet reageren op het nieuws. Waarschijnlijk wordt de uitslag van de veiling vanmiddag nabeurs officieel bekend gemaakt.
  Veel frequenties, lange looptijd

  Eind oktober begon de veiling van ruim 40 vergunningen van frequenties in onder meer de 800, 900 1800 en 2100 Mz-band. De frequenties zijn naar eigen inzicht te gebruiken, en zullen naar verwachting vooral worden gebruikt om vierde generatie (4G) mobiele technologie, zoals LTE, uit te rollen.

  Naast de bestaande operators KPN, Vodafone en T-Mobile bieden hoogstwaarschijnlijk ook Tele2 en ZUM, de combinatie van Ziggo en UPC mee.
  Goud in de lucht

  Een miljardenopbrengst is op zich logisch, zegt telecomanalist Tim Poulus tegen RTL. Het zijn immers veel licenties op veel spectrum en de looptijd van de vergunningen is lang, 20 jaar. Wie nu een aantal mooie kavels te pakken heeft, is de komende twee decennia verzekerd van de mogelijkheid om Nederland te bedienen met mobiele diensten. Mobiele frequenties zijn dan ook het 'goud in de lucht', zoals een telecomadvocaat het ooit noemde.

  Dat was bij de vorige veiling, die een magere 2,6 miljoen euro opleverde, nu wordt de staatskas met miljarden gespekt. In 2000 leverde de beruchte UMTS-veiling 6 miljard gulden op, veel lager dan de 20 miljard gulden waarop de overheid hoopte.

 2. #2
  Administrator tokoroko's Avatar
  Join Date
  12-03-2009
  Location
  ucassupport.nl
  Posts
  52,278
  Uploads
  139

  Re: 'Frequentieveiling brengt miljarden euro's op'

  Vier partijen hebben in de frequentieveiling die vandaag is beŽindigd voor mobiele telefonie en mobiel internet vergunningen gekregen. Het zijn Vodafone, KPN, T-Mobile en Tele2. De veiling heeft 3,8 miljard euro opgebracht. UPC en Ziggo zagen af van de aankoop van spectrumlicentie.

  De multiband frequentieveiling startte op 31 oktober 2012. Het is de grootste veiling in de Nederlandse telecomgeschiedenis geweest. De uitkomst is volgens Agentschap Telecom belangrijk voor de toekomst van mobiele communicatie in Nederland. Alle 41 vergunningen die onder de hamer kwamen zijn verdeeld.

  Naast de bestaande frequenties die zijn geveild omdat de vergunningen begin 2013 aflopen, zijn er ook vergunningen voor nieuwe frequentiebanden. Met de combinatie van de huidige en nieuwe frequenties kunnen alle telecombedrijven de grote vraag naar mobiel internet en mobiele telefonie beter aan, en kunnen ze ook de nieuwste generatie mobiel internet (LTE) aan hun klanten aanbieden.

  Op dit moment zijn er in Nederland drie marktpartijen die mobiele diensten aanbieden met een eigen vergunning en een eigen netwerk: KPN, T-Mobile en Vodafone. Daar komt vanaf 2013 dus een partij bij: Tele2. Deze partij was al op de markt maar heeft nu de mogelijkheid nog een eigen netwerk uit te rollen.

  De meeste vergunningen hebben een looptijd van zeventien jaar. Een gedeelte van de vergunningen gaat begin 2013 in, een ander gedeelte treedt in werking nadat de partijen hun netwerken hebben aangepast aan de nieuwe frequenties. Dat is nodig om de continuÔteit van de dienstverlening te waarborgen.

  T-Mobile

  Thomas Berlemann, CEO T-Mobile Netherlands, is naar eigen zeggen ‘zeer tevreden’ met het veilingresultaat. ‘Naast de uitrol van 4G internet zijn we in staat onze huidige dienstverlening nog verder te optimaliseren, zoals de dekking binnenshuis en in afgelegen gebieden van Nederland.’

  KPN

  Het verworven spectrum stelt KPN in staat de nieuwe generatie 4G LTE mobiele technologie binnen Nederland uit te rollen. Ook kan KPN zijn positie in de 2G (GSM) en 3G (UMTS) continueren, zo laat het telecombedrijf in een reactie weten. De nieuwe 4G LTE-technologie zal al vanaf februari 2013 beschikbaar zijn voor klanten van KPN. Halverwege 2013 zal ongeveer de helft van de Nederlandse bevolking gebruik kunnen maken van deze nieuwe dienst. Landelijke dekking wordt bereikt in de tweede helft van 2014.

  Om de strategische investering te accommoderen, heeft KPN de dividendverwachting aangepast. KPN zal geen slotdividend over 2012 uitkeren en het dividend voor 2013 wordt aangepast. De aankoopprijs wordt gefinancierd uit bestaande financiŽle middelen en zijn doorlopende kredietfaciliteit van 2 miljard euro.

  Vodafone

  Vodafone Nederland verwacht vanaf de zomer van 2013 klanten op grote schaal supersnel mobiel internet (4G) te kunnen bieden. Daarnaast bemachtigde de telecomaanbieder de frequenties die nodig zijn om de huidige diensten voor bellen, sms’en en mobiel internet (2G en 3G) verder te verbeteren.

  Als onderdeel van het ‘Fast Forward’-programma heeft het telecombedrijf al een kwart van zijn 4.500 antennelocaties voorzien van modernere apparatuur. Vodafone installeert daarbij onder andere zogenoemde ‘Single RAN’-hardware, die de uitrol van 4G sneller en eenvoudiger mogelijk maakt. Sinds het voorjaar van 2012 bood Vodafone al op kleine schaal 4G aan, onder meer in Eindhoven. Nu het ook de beschikking heeft over frequenties op de 800 en aanvullende frequenties op de 1800 MHz-band, kan het de nieuwe generatie mobiel internet op grote schaal gaan uitrollen.

  Tele2

  Tele2 gaat in Nederland een nieuw netwerk bouwen op basis van 4G-technologie. Het bedrijf heeft al veel ervaring met 4G, het bedrijf heeft in Zweden al sinds 2010 een volledig operationeel 4G-netwerk. “Onze visie is dat ook in Nederland het verschil tussen vast en mobiel internet in de toekomst niet meer zal worden ervaren. Via ons eigen netwerk zullen onze klanten altijd met voldoende snelheid online zijn; op elk scherm, op ieder moment en op elke plek”, concludeert GŁnther Vogelpoel, CEO Tele2 Nederland.

  UPC/Ziggo

  UPC en Ziggo hebben via een joint venture deelgenomen aan de veiling, maar hebben geen nieuwe licentie gekocht. De prijs was volgens UPC en Ziggo te hoog opgelopen in verhouding tot het te verwachten extra rendement dat het in eigendom verwerven van een licentie zou opleveren.

  Men gaat verder met WiFi, bestaande MVNO overeenkomsten en het in 2010 gezamenlijk verkregen 2,6Ghz spectrum.

  De vergunningverdeling en de daarvoor betaalde prijzen:

  Vodafone: 9 vergunningen voor 1,3 miljard euro
  KPN: 15 vergunningen voor 1,3 miljard euro
  T-Mobile: 15 vergunningen voor 910 mijoen euro
  Tele2: twee vergunningen voor 160 miljoen euro.

Similar Threads

 1. iPhone 5 zet 4G frequentieveiling op scherp
  By tokoroko in forum Het Laatste Satelliet TV Nieuws
  Replies: 0
  Last Post: 15-09-2012, 10:50:33
 2. Vijf deelnemers aan frequentieveiling multiband
  By tokoroko in forum Het Laatste Satelliet TV Nieuws
  Replies: 0
  Last Post: 10-09-2012, 15:06:01
 3. Intel pompt miljarden in Nederlands ASML
  By tokoroko in forum Het Laatste Satelliet TV Nieuws
  Replies: 0
  Last Post: 10-07-2012, 15:56:48
 4. Uitzendrechten Premier League leveren miljarden op
  By tokoroko in forum Het Laatste Satelliet TV Nieuws
  Replies: 0
  Last Post: 15-06-2012, 16:35:45
 5. Apple sluist miljarden belastinggeld weg via Nederland
  By tokoroko in forum Het Laatste Satelliet TV Nieuws
  Replies: 0
  Last Post: 01-05-2012, 15:17:42

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •