KPN hard onderuit na aankoop 4G-frequenties


KPN is op de Amsterdamse beurs hard afgestraft nadat het telecombedrijf vrijdag na beurs bekend heeft gemaakt een Nederlands 4G-frequentiepakket voor 1,35 miljard euro gekocht te hebben.

Beursanalisten vinden dat KPN veel te veel geld voor de frequenties heeft betaald. De inschatting was dat KPN hiervoor 200 tot 250 miljoen zou moeten betalen. In het meest donkere scenario gingen analisten van een maximaal bedrag van 500 miljoen euro uit. KPN gaat nu echter bijna drie keer zoveel dan dit meest ongunstige scenario voor de 4G-frequenties betalen. Het is nog maar zeer de vraag of KPN deze investering kan terugverdienen. Dit onder meer omdat nieuwkomer Tele2 heeft aangekondigd de 4G-markt met goedkope prijzen onder druk wil zetten.

Verlies KPN groter
Het verlies van KPN op de beurs is veel groter dan Vodafone en T-Mobile. Vodafone zakte op de Londense beurs met 2,5 procent. Hoewel Vodafone met 1,4 miljard euro meer voor 4G-frequenties dan KPN heeft betaald, heeft het door een groter bedrijfskapitaal met een lagere koersdaling te maken. Deutsche Telekom – het moederbedrijf van T-Mobile – heeft 900 miljoen voor de 4G-frequenties betaald en zag op de Duitse beurs de aandelenkoers met één procent zakken.


Geschreven door: Jarco Kriek