Clear Channel, de grootste aanbieder van commerciële radio in de Verenigde Staten, heeft afgelopen week schoon schip gemaakt bij nieuws en talkzender 710 WOR in New York City. Onder meer dokter Joy Browne en voormalig gouverneur David Paterson konden hun spullen pakken. Daarnaast is de nieuwsredactie flink uitgedund.

Clear Channel maakt schoon schip bij 710 WOR in NYC In augustus van dit jaar werd bekend dat Clear Channel NewsTalk Radio 710 WOR overneemt van Buckley Broadcasting. WOR is één van de oudste radiostations in New York City. Het station zendt al uit sinds 1922 en is daarom nog het enige radiostation in de Big Apple dat slechts drie callsigns (unieke herkenningsletters) heeft in plaats van de gebruikelijke vier.

De afgelopen maanden huurde Clear Channel WOR van Buckley Broadcasting, omdat de goedkeuring door onder meer mediawaakhond FCC nog goedgekeurd diende te worden. Inmiddels is deze goedkeuring er, waardoor afgelopen donderdag de verkoop van het station werd afgerond.

Nu Clear Channel de complete controle over WOR heeft, heeft het bedrijf gelijk besloten om schoon schip te maken. Afgelopen donderdag kregen meerdere medewerkers een kerstcadeau in de vorm van een ontslagbrief.

Zo werd dokter Joy Browne, die al 15 jaar het blok tussen 22 uur en middernacht vult, bedankt voor haar diensten. Daarnaast kreeg ook voormalig gouverneur David Paterson, die tijdens de avondspits te horen was, ontslag. Ook zijn de syndicated shows van Mike Huckabee, Jerry Doyle en Mike Gallagher met onmiddellijke ingang van de zender gehaald.

Naast diverse presentatoren is ook bijna de hele nieuwsredactie van WOR op straat gezet. Alleen hoofdredacteur Joe Bartlett mocht blijven. De nieuwsbulletins op WOR worden nu verzorgd door het Total Traffic Network, dat eveneens van Clear Channel is. Total Traffic verzorgd verkeersinformatie en lokale nieuwsbulletins voor een groot aantal radiostations van Clear Channel.

Wat Clear Channel precies van plan is met WOR, is niet bekendgemaakt. Ook is nog niet duidelijk hoe de zender de lege gaten in de programmering gaat vullen. Wel gaan er sterke geruchten dat Clear Channel met WOR de aanval wil openen op rivaal 77 WABC van Cumulus.

Momenteel zijn op WABC nog de populaire shows van onder meer Rush Limbaugh en Sean Hannity te horen. Beide heren staan echter onder contract bij Premiere Networks, de distributiemaatschappij van Clear Channel. En dus is de kans groot zowel Limbaugh als Hannity binnen twee jaar, als het contract met WABC is afgelopen, bij WOR te horen zijn.

Overigens is er nog een lange weg te gaan voordat WOR rivaal WABC heeft verslagen. WABC staat momenteel met 3,4% marktaandeel op de 11e plaats, terwijl WOR op 18 staat met 1,9% marktaandeel. Maar met luistercijferskanonnen als Limbaugh en Hannity zou zit wel een stuk makkelijker gaan. [RS/Radio.NL]