RTBF Sat komt op satelliet terug


De Waalse internationale tv-zender RTBF Sat is binnenkort weer via de satelliet te bekijken. Dat blijkt uit een nieuwe beheersovereenkomst die publieke omroep met de Waalse regering heeft bereikt. Dat meldt de internetsite Mediamagazine op basis van berichtgeving in La Libre Belgique.

RTBF Sat was tot 2010 al in Nederland via de satelliet en enkele tv-aanbieders te bekijken. Op het internationale Waalse tv-kanaal zijn eigen programma’s van de RTBF die eerder op de landelijke Waalse tv-kanalen zijn uitgezonden. Het is vergelijkbaar met de Nederlands/Vlaamse satellietzender BVN. Omdat het om eigen producties gaat wordt RTBF Sat ongecodeerd via de satelliet uitgezonden. Via welke satelliet RTBF Sat in de toekomst te zien is, is niet bekend gemaakt. Evenmin in een startdatum van RTBF Sat bekend.

Bezuiniging teruggedraaid
RTBF Sat moest in 2009 na acht jaar uitzenden van de satelliet verdwijnen. Dit was een directe gevolg van extra bezuinigingen die RTBF voor de kiezen kreeg. Net voor het einde van RTBF Sat verdween de Waalse satellietzender van de Astra1-satelliet en verhuisde naar de Hotbird-satelliet. Dat kostte de internationale Waalse tv-zender veel kijkers.


Geschreven door: Jarco Kriek