Chipfabrikant moet universiteit 1,17 miljard betalen

Chipfabrikant Marvell is veroordeeld tot het betalen van 1,17 miljard dollar omdat het bedrijf twee octrooien schendt van de Amerikaanse Carnegie Mellon University.


De Carnegie Mellon University in Pittsburgh heeft patenten op een dataleestechniek waar chipfabrikant Marvell volgens een Amerikaanse rechtbank inbreuk op maakt. Marvell is veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 1,17 miljard dollar. Bovendien vindt de jury dat er 'moedwillig' inbreuk is gepleegd, waardoor de Amerikaanse universiteit het driedubbele kan eisen.

Niks nieuws

Volgens Marvell is de techniek van de universiteit niets nieuws en heeft Seagate patent op een soortgelijke technologie. Tussen 2003 en dit jaar verkocht Marvell 2,34 miljard van de gewraakte chips aan harddiskfabrikant Western Digital. Omdat deze chips volgens de Amerikaanse jury inbreuk plegen op twee patenten van Carnegie Mellon, moet het bedrijf een forse schadevergoeding overdragen.

Marvell's advocaten protesteerden tegen het eindpleidooi van de advocaat van Carnegie Mellon, die de feiten verdraaide en de chipfabrikant vergeleek met een stiekeme dief, zo meldt Ars Technica. Op z'n minst lijkt Marvell een grond voor hoger beroep te hebben. Ook wacht het bedrijf nog op een oordeel over een eventuele nietigverklaring.