De vinding komt wellicht veertig jaar te laat, maar is niettemin een knap staaltje techniek: vinylplaten uit de 3D-printer. En ja, er komt echt geluid uit.

Er rolt tegenwoordig van alles uit een 3D printer en sinds kort zelfs elpees. Amanda Ghassaei van Instructables.com is erin geslaagd om grammofoonplaten te persen op een grootformaat Object Connex500 printer. De platen hebben diepere groeven, waardoor elke kant maar vijf tot zes minuten geluid bevat. Ze kunnen echter gewoon op een 33 toeren platenspeler worden beluisterd.

Het geluid (voorbeelden: muziek van Nirvana en Daft Punk) is beroerd, alsof er een deken over heen is gelegd, maar dat doet er weinig toe. Iedereen begrijpt onmiddellijk dat met een grotere verfijning (nu: 600 dpi in de x- en y-as, 16 micron in de z-as) het thuis persen van platen tot de mogelijkheid behoort.

Vinyl is sinds enkele jaren trouwens weer in. Kenners roemen het warme geluid en het aanbod aan vinyl platen houdt reeks enkele kleine zelfstandigen op de been. Wie weet hoef je er straks niet meer de deur voor uit.