Staatsecretaris Weekers van FinanciŽn gaat het gebruik van de zogenoemde Innovatiebox vereenvoudigen. Ondernemers mogen daar een kwart van hun winst plaatsen. Daarover wordt slechts vijf procent belasting geheven.

Tot voor kort moest de ondernemer zelf bepalen welk deel van zijn winst precies toerekenbaar is aan de innovatie. De regeling kent een maximum van 25.000 euro en is vooral bedoeld voor het midden- en kleinbedrijf in Nederland.

Het bedrijf moet verder voldoen aan de eisen voor innovatief ondernemerschap, en de voordelen gelden dan hooguit drie jaar. Daarna moet opnieuw worden bekeken of het bedrijf zich kwalificeert voor de Innovatiebox.

De Innovatiebox geldt vanaf 1 januari 2010 en is van toepassing op voordelen (winsten) die zijn voortgekomen uit octrooien of uit zogenoemde WBSO-projecten (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk).

Er is in 2012 625 miljoen euro beschikbaar voor de Innovatiebox. Daarmee is het ťťn van de grootste subsidieregelingen voor het Nederlandse bedrijfsleven.