2012 was het jaar waarin Microsoft echt de transitie maakte van software- naar hardwarebedrijf. In het diepste geheim werd, tot verbijstering van enkele trouwe partners, een eigen tablet in de markt gezet. De softwarereus brak ook in ander opzicht met het verleden. Windows 8 werd gelanceerd zonder startknop en in een poging om tablets, pc en smartphones van dezelfde gebruikerservaring te te geven, voorzien van een tegeltjesscherm.

Dat is wennen. De Surface tablets vliegen niet bepaald over de de toonbank. De verkopen van Windows 8 lopen achter bij de prognose. In vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar zijn er zelfs minder pc’s met Windows verkocht. Ook de feestdagen hebben niet geholpen.

Intern rommelde het ook. Windows 8 was nog niet uit of Microsoft zette de eigenzinnige Windows-baas Steven Sinofsky aan de kant, die voorlopig gaat doceren aan Harvard. En ondanks de eerste rode cijfers sinds 1986 had Microsoft toch maar even 1,2 miljard dollar over voor het sociale netwerk Yammer, waarvan nog maar moet worden afgewacht wat Microsoft daar nou precies mee wil.

Ook 2013 wordt bepaald geen rustig jaar voor Microsoft. Eerst is er de langverwachte lancering van Office 15 en er gaan geruchten dat Microsoft zijn eigen smartphone in de markt wil zetten, wat de toch al precaire verhouding met Nokia onder druk kunnen zetten. Mogelijk lanceert Microsoft een XBox Next eind 2013 en gaat de spelcomputeroorlog een nieuwe fase in. Tot slot neemt Microsoft volgend jaar afscheid van MSN. De berichtendienst moet volgend jaar zijn geďntegreerd met Skype.

Windows Phone in China groter dan iPhone (mei)

De Windows Phone, die sinds kort in China verkrijgbaar is, heeft twee maanden na lancering een marktaandeel van zo’n 7 procent, aldus Microsoft. Iets groter dan Apple’s iPhone, die goed is voor bijna zes procent.

Microsoft betaalt 1,2 miljard dollar voor Yammer (juni)

Het gerucht deed twee weken geleden al de ronde, maar nu is het dan officieel: Microsoft betaalt 1,2 miljard dollar voor Yammer, een soort Twitter of Facebook voor binnen de beslotenheid van de bedrijfsmuren.

Microsoft schrijft rode cijfers (juli)

Voor het eerst sinds 1986 heeft Microsoft een kwartaal met verlies gedraaid. Over het tweede kwartaal bedroeg het nettoverlies 492 miljoen dollar, terwijl een jaar eerder nog een miljardenwinst werd geboekt.

Geen Start Me Up voor Windows 8 (oktober)

Microsoft heeft vanmiddag in New York Windows 8 gelanceerd. In Nederland werd vandaag in de Kalverstraat een tijdelijke Windows 8 winkel geopend, die vanaf morgen drie weken voor het grote publiek toegankelijk is.

Hands-on Lab: Windows 8 (oktober)

Komende vrijdag wordt hij wereldwijd en dus ook in de Benelux gelanceerd: de nieuwste Windows versie voor pc’s en tablets. Dat wordt wennen voor iedereen.

Microsoft gelooft heilig in Surface tablet (oktober)

Microsoft heeft 3 tot 5 miljoen Surface-tablets in productie genomen, zo meldt The Wall Street Journal. Dat ligt ongeveer in de lijn van de Kindle Fire en Nexus 7-tablets.

Slechte start voor Windows 8 (november)

Luttele weken na de lancering blijken de verkopen van Windows 8 – het nieuwe OS voor pc’s en tablets – ‘ver onder Microsofts eigen verwachtingen’ te liggen. Microsoft zou de pc-fabrikanten de schuld geven.

Steven Sinofsky neemt ontslag bij Microsoft (november)

Microsoft-boegbeeld Steven Sinofsky heeft het softwarebedrijf nog geen maand na de lancering van Windows 8 verlaten. Dat heeft Microsoft gisteren bekendgemaakt. Sinofsky werd de laatste jaren vergeleken met Steve Jobs, maar lag moeilijk binnen de organisatie.