De Australische radiodeejays Mel Greig en Michael Christian van 2Day FM worden zeer waarschijnlijk niet vervolgd vanwege hun foptelefoontje naar het ziekenhuis waar Kate Middleton lag. De grap kreeg een onverwachte wending, nadat de zuster die het telefoontje aannam zelfmoord pleegde. Onlangs werd bekend dat de vrouw al twee keer eerder een poging had ondernomen.
Australische deejays waarschijnlijk niet vervolgd

De twee deejays belden begin december met het ziekenhuis waar de zwangere Kate Middleton in lag. Ze deden zich voor als de Britse koningin Elizabeth en prins Charles. Ondanks de slechte imitatie van de Britse royals kreeg het duo een zuster die Kate verzorgt aan de lijn.

De grap werd spoedig overschaduwd door de dood van Jacintha Saldanha, de verpleegster die het telefoontje aannam en de deejays doorverbond. Ze bleek zelfmoord te hebben gepleegd.

Saldanha's dood zorgde voor een schokgolf in zowel Groot-BrittanniŽ en AustraliŽ, en liet ook miljoenen daarbuiten niet onberoerd. De deejays werden massaal verketterd en moesten zelfs onderduiken. Hun twitteraccounts werden gesloten na een bombardement van verwijten en beledigingen vanuit heel de wereld.

Scotland Yard stelde een onderzoek in naar de zelfmoord van de verpleegster. Gekeken werd onder meer of de deejays de vrouw de dood in zouden hebben gedreven door hun grap. In een afscheidsbrief stelde de vrouw hen namelijk verantwoordelijk voor haar zelfmoord.

Inmiddels lijkt het onwaarschijnlijk dat de twee deejays strafrechtelijk vervolgd gaan worden. De New South Wales Police heeft aan News Limited laten weten dat Scotland Yard geen nadere informatie heeft opgevraagd en dat Greig en Christian niet ondervraagd zijn over het voorval.

Uit het medisch dossier van Saldanha blijkt namelijk dat ze aan een depressie leed. Ze zou zelfs al twee keer eerder geprobeerd hebben zelfmoord te plegen. Na de laatste mislukte poging heeft de verpleegster enkele dagen op de intensive care hebben gelegen en kreeg ze antidepressiva toegediend.

Wat er met beide deejays gaat gebeuren is nog onduidelijk. Ze zouden een vast programma op 2Day FM krijgen, maar dit is nu zo goed als zeker van de baan. Vooralsnog zitten ze nog ondergedoken en zullen ze voorlopig niet op de radio terugkeren. Grotere vraag is of ze ooit terug zullen keren. [RS/Radio.NL]