Persdienst GPD officieel gestopt


Persbureau Geassocieerde Pers Diensten (GPD), het samenwerkingsverband van regionale dagbladen in Nederland, is maandag officieel gestopt. Even voor de middag werd het allerlaatste bericht verspreid naar de aangesloten kranten. Daarmee kwam een einde aan een nieuwsorganisatie die meer dan 76 jaar heeft bestaan.

Bij de GPD waren zeventien Nederlandse regionale dagbladen aangesloten en twee in BelgiŽ. In totaal verliezen 45 redacteuren en een onbekend aantal freelancers hun baan.

De opheffing is een rechtstreeks gevolg van het besluit van uitgeverij Wegener om per 1 januari 2013 uit de GPD te stappen en zelf een persdienst te beginnen voor haar zeven titels en de twee kranten van de Media Groep Limburg, onderdeel van het Wegenerconcern. Hierdoor was het voor de overblijvende kranten onmogelijk om op eigen kosten een vergelijkbare persdienst in stand te houden, waarna besloten werd tot opheffing van de GPD. Plannen voor een doorstart kregen onvoldoende steun.

Een deel van het GPD-personeel was maandag op de redactie aanwezig, toen het laatste bericht werd verzonden aan de aangesloten kranten en het computernetwerk van en naar de GPD definitief werd afgesloten.

Eerder deze maand was er al een afscheidsfeest, waarop ook tientallen voormalige medewerkers van de GPD aanwezig waren. Op het feest werd een boek gepresenteerd met herinneringen, anekdotes, foto's en cartoons van GPD'ers en ex-GPD'ers.

In zijn bijdrage beschrijft de laatste hoofdredacteur, Jos Timmers, de GPD als een geoliede machine die door de jaren heen altijd garant heeft gestaan voor een continue journalistieke productie van hoog niveau. "De kranten konden op ons rekenen en wisten wat ze van de GPD konden verwachten. Andersom was dat helaas steeds minder het geval", aldus Timmers.

Directeur Luut Stallinga schetst in het boek in grote lijnen de opkomst en de ondergang van de GPD - dat laatste als voorbode van een proces van schaalvergroting die nu op stapel staat in de wereld van de (regionale) dagbladuitgevers: "De markt wordt weloverwogen opgeschud en als de stof gedaald is, zal men de puinhopen overzien, oprapen wat levensvatbaar is en vaststellen dat voor het overige de natuur zijn werk wel doet." [Radio.NL/Novum]