Benelux-Unie wil n telecomzone

De Benelux-Unie wil n enkele telecomzone voor Belgi, Nederland en Luxemburg, dus zonder roaming of extra kosten. Dat heeft secretaris-generaal Luc Willems op de Belgische radio gezegd.

Een lokaal tarief zonder roamingkosten zou een goede zaak zijn zowel voor de grensbewoners als voor de ondernemingen. Hoe het een en ander zijn beslag moet krijgen is nog onduidelijk omdat niet alle telecommaatschappijen in alle drie landen actief zijn.

KPN zit via Base in Belgi, maar weer niet in Luxemburg. T-Mobile en Vodafone zijn evenmin actief op de Belgische markt. Omgekeerd hebben de Belgische aanbieders Mobistar en Proximus geen activiteiten op de Nederlandse markt. Belgacom zit met Tango in Luxemburg, en concurreert daar met staatsbedrijf LuxGSM en het Franse Orange.

De drie Benelux landen werken al sinds 1960 samen in een Economische Unie, en hebben die samenwerking in 2010 vernieuwd. Of een nultarief kan worden afgedwongen is echter de vraag. EC commissaris Neelie Kroes pleit al langer voor de verlaging van roamingkosten.