Beter bekeken publieke omroep krijgt in 2012 hoge waardering


De tv-kanalen van de publieke omroep zijn in 2012 beter als ooit daarvoor door Nederlanders bekeken. Ook heeft de tv-kijker de programma’s van de publieke omroep wederom hoog gewaardeerd.

Dat meldt de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) in een persbericht. Nederland 1 is niet alleen het best bekeken publieke tv-kanaal maar wordt met een jaargemiddelde van 7,2 ook het hoogst gewaardeerd. Nog belangrijker is dat de Nederlandse tv-kijker Nederland 1 ziet als belangrijkste tv-kanaal van Nederland. Ook Nederland 2 en Nederland 3 behoren tot de vier best gewaardeerde tv-kanalen van Nederland.

Uitzending Gemist
Niet alleen de lineaire tv-uitzendingen van de publieke omroep worden door de kijker op waarde geschat. Ook de uitgesteld kijken-dienst Uitzending Gemist – dat als video on demand wordt aangeboden – wordt door met een rapportcijfer van 7,2 beoordeeld. Uitzending Gemist is bij de meeste tv-aanbieders van Nederland beschikbaar. Ook wordt het via de meeste internettelevisieplatformen via connected tv aangeboden.


Onderscheidende karakter
NPO tv-directeur Gerard Timmer denkt dat de hoge waardering van de publieke tv-kanalen vooral door het onderscheidende karakter komt: "We hebben dit jaar stappen gezet om ons verder te onderscheiden. De keuzes die we hierin maken, kan het publiek elke dag terugzien in programma’s zoals Nederland van Boven, Earthflight, Maestro, Van Bihar tot Bangalore, De Gouden Eeuw, DWDD University, De Beste Singer Songwriter van Nederland en De Vloer op Junior. Daarnaast kende 2012 een rijk en kwalitatief Nederlands drama aanbod zoals Lijn 32, De Geheimen van Barslet, Moeder ik wil bij de Revue, Dokter Deen, Van God Los en Penoza 2. We introduceerden ook nieuwe onderscheidende aankoopseries uit Scandinavië met The Killing en The Bridge. Het publiek geeft aan die kwaliteit meer terug te zien bij de publieke netten dan elders. Nederland 1, 2, 3 en Zappelin en Zapp onderscheiden zich naar de waarneming van het publiek ook duidelijk op kwaliteit en publieke waarden als pluriform, gevarieerd, voor iedereen en betrouwbaar.”


Grootste marktaandeel
Wat betreft kijkcijfers was 2012 voor de publieke omroep ook een topjaar. Het kijktijdaandeel steeg ten opzichte van 2011 met 3,3 procent naar 37,8 procent. Daarvan zorgde Nederland 1 alleen al voor 23,6 procent kijktijdaandeel. De door de KRO aangekochte serie The Killing werd met 8,7 het hoogst gewaardeerd, met 8,6 op de voet gevolgd door de door de NCRV aangekochte serie Downton Abbey. Onder meer de tv-programma’s TV Show (TROS), Radar (TROS), Het Journaal (NOS), De Reünie (KRO), Earthflight (EO) en de nieuwe dramaserie Dokter Deen (MAX) werden in 2012 goed bekeken.


Geschreven door: Jarco Kriek