Internet Explorer verliest weer marktaandeel

Internet Explorer 10 heeft de opmars van Chrome niet kunnen tegenhouden. Het marktaandeel van de IE is wederom afgenomen in de maanden november en december. Dat blijkt uit cijfers van Net Applications.

Internet Explorer 10 werd gelanceerd samen met Windows 8, maar is sinds kort ook voor Windows 7 beschikbaar, zij het nog wel in Bta. Desondanks daalde het marktaandeel van IE in zijn totaal naar 54,53 procent (actuele stand hier). Uit de cijfers blijkt dat IE nog maar een zeer gering marktaandeel heeft van 0,89 procent. IE8, niet eens opvolger IE9, is verreweg de populairste internetbrowser met 23 procent marktaandeel.

Toch heeft Firefox de grootste val gemaakt. Die browser staat nu op een aandeel van bijna twintig procent. Chrome van Google heeft Firefox met achttien procent bijna ingehaald. Wanneer die trend zich voortzet, zal het gevecht vooral gaan tussen Google en Microsoft.

Safari van Apple heeft 5,21 procent marktaandeel, terwijl Opera onderaan de lijst eindigt met 1,7 procent, maar die heeft er wel wat percentagepunten bijgekregen.

Op het gebied van mobiele browser heeft Apple met ruim zestig procent de markt stevig in handen. Zelfs de Android browser komt niet dichterbij (twintig procent). Chrome en Firefox zijn op dit gebied verwaarloosbaar. Mozilla zou al in het voorjaar een browser voor de iPad willen introduceren met als voorlopige naam Junior.