RTL commercieel marktleider in sportjaar 2012

RTL Nederland was in 2012 met haar tv-zenders RTL 4, 5, 7 en 8 de commercieel marktleider van Nederland. De zendergroep noteerde een marktaandeel van 32,3 procent in de doelgroep 20 tot 49-jarigen. Dat heeft ze woensdag laten weten. RTL bleef de concurrentie voor. “De Publieke Omroepen stegen dankzij de uitzendingen rond het EK Voetbal en de Olympische Spelen naar een zenderaandeel van 29,1 procent en de SBS Groep kwam uit op 19,9 procent“, aldus een woordvoerder.

Het vlaggenschip RTL 4 was ook de meest bekeken tv-zender van het jaar in de commerciële doelgroep. “Met een zenderaandeel in de eigen doelgroep (Boodschappers 20 – 49 jaar) van 19,3 procent bleef de familiezender ruim boven concurrenten Nederland 1 (17,0 procent) en SBS6 (9,0 procent).”

Zelfs tijdens de sportevents presteerde RTL 4 ijzersterk, aldus de zegsman. “Zo was gedurende het EK Voetbal De Zomer Van 4: VI Oranje de best bekeken voetbaltalkshow.”

De twee finales in 2012 van The voice of Holland prijken bovenaan de kijkcijferlijsten van RTL 4. “Die van het tweede seizoen behaalde de meeste kijkers (3,6 miljoen), de finale van het derde seizoen kreeg het hoogste zenderaandeel in Boodschappers 20 – 49 jaar, 55,1 procent.”

The Voice is het grootste succes van RTL. “De talentshow is na ‘Boer Zoekt Vrouw’ met voorsprong het best bekeken programma van Nederland en domineerde ook nog eens de hitlijsten met onder meer zes nummer 1-hits.”

De andere grootste kijkcijfertoppers waren Moordvrouw (3,2 miljoen kijkers), The Voice Kids (2,9 miljoen) en Ik Hou Van Holland (2,7 miljoen). De meest bekeken nieuwkomers waren Divorce (1,9 miljoen), Ontvoerd (1,7 miljoen) en Mannen Van Een Zekere Leeftijd (1,6 miljoen).

RTL 5 deed vooral goede zaken met Expeditie Robinson, de Barbie-soaps en Mijn Vieze Vette Vervelende Verloofde, RTL 7 scoorde vooral met het Europa League-voetbal en Voetbal International en RTL 8 deed het vooral aardig met films.

In de algemene doelgroep, iedereen van zes jaar en ouder, was Nederland 1 overigens de grote winnaar in 2012.